Пет пута више новца за механизацију него лане

– Иако делује да је по Уредби, која је усвојена прошле недеље, новим мерама Закона о земљишту сточарима дато највише, има ту доста новца који ће бити издвојен

и за повртарство и за ратарство, а посебно за механизацију –  рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић на дводневном научно-стручном скупу пољопривредника, агронома и саветодаваца „Добар дан, домаћине”, одржаном на Пољопривредном факултету у Новом Саду. – Од укупног буyета 87 одсто биће издвојено за субвенције. 

Он је напоменуо да има чак пет пута више новца за механизацију него лане, а идеја је да се повећа конкурентност произвођача да би смањили своје трошкове, и самим тим да им остане више новца. Пољопривредници ће механизацију моћи да купују на основу предрачуна.
 
– Правилници који су последица Уредбе биће донети за десетак дана, њихова израда је у завршној фази, а усагласили смо исте мере на републичком и покрајинском нивоу те ће до краја месеца бити расписани сви конкурси – казао је Недимовић, и додао да је једна од нових мера – подстицаји за младе пољопривредне произвођаче од 18 до 40 година, грант од 10.000 евра – мера и алат који ће подстаћи младе људе да остану на селу, али и да одлазе на село.
 
Он је напоменуо да ће будући пољопривредници бити у систему пензијско-инвалидског осигурања, практично, запослени у пољопривреди. 
Прошле године исплаћено је много више субвенција по основу това свиња него претходних година, готово 760 милиона динара, а сада се повећава и потражња за извозом меса.
 
– Мера укидања обавезне вакцинације против свињске куге биће донета ускоро. Идеја нам је да изонирамо да простор где уопште није било свињске куге не буде угрожен због места где се она раније појављивала – казао је Недимовић, подсећајући на 2010. годину када се послењи пут појавила на фарми „Митроса”.
 
Трговина свежим месом с Европом и Русијом је један од циљева нових мера. Уколико се погледа цена свиња, разлика је очигледна: од 110 динара килограм прошле године до 155 динара, по колико се продаје данас.
 
– Појавом прерађивачких капацитета јавља се већа потражња за месом, самим тим расте и цена – рекао је Недимовић, и додао да држава на све то стимулише с по 1.000 по комаду, за једну свињу од 110 килограма добија се цена од 160 динара. 
 
Држава тренутно тражи и прерађиваче говеђег меса да би се цена меса усталила. Пољопривреднике на овом научном скупу највише је занимало да ли ће имати право на регресирање горива, на шта им је Недимовић рекао да ће већ за неколико месеци бити донета уредба по којој ће пољопривредници имати погоднију набавку горива.
М. Стакић
 
Гарантован откуп товљеника током целе године
Министар пољопивреде Бранислав Недимовић казао је да је један прерађивач понудио годишње уговоре за откуп свиња с ценом од 155 динара килограм на нивоу целе године.
 
– Потписан је и протокол с Кинезима о јагњећем месу, који ће бити финализиран крајем априла, током моје посете Кини, али у буyету је предвиђен новац баш за подстицање сточарства – казао је Недимовић, и додао да имају меру од 7.000 динара по грлу и подстичу сточаре да крену у развој овчарства. 
Иста ствар је с говеђим месом – Недимовић следеће недеље најављује и састанак с највећим светским прерађивачем говеђег меса.
 
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести