Плаћања картицом увећала БДП Србије за 230 милиона долара

Електронски начин плаћања путем кредитних, дебитних и припејд картица обезбедио је раст бруто домаћег производа (БДП) Србије за 230 милиона долара у периоду од 2011. до 2015. године,

показала је студија "Mudis Analitiks 2016" урађена за међународну картичарску кућу Виса.

Према истраживању Мудиса, повећана употребе картица утицала је и на раст потрошње робе и услуга српских домаћинстава просечно за 0,19 процената годишње, као и на отварање 2.939 радних места у Србији у петогодишњем периоду.

Према истраживању Мудиса, електронски начин плаћања је увећао БДП у 70 земаља за 296 милијарди долара у периоду од 2011. до 2015. године, подстакао раст потрошње робе и услуга у домаћинствима у просеку за 0,18 процената годишње и утицао на креирање око 2,6 милиона нових радних места годишње током протеклих пет година.

Седамдесет земаља које су обухваћене истраживањем чине скоро 95 одсто светског БДП-а, наводи Виса у данашњем саопштењу.

Резултати студије, објављени у извештају "Утицај електронских плаћања на економски раст", указују да овај вид плаћања значајно доприноси смањењу сиве економије, односно економских активности које се не пријављују и обављају готовином.

Електронска плаћања, како се наводи, "уводе" новац у легалне токове и тиме обезбеђују потенцијално већи порез за владе, док истовремено минимализују трошкове рада са готовином, гарантују исплату трговцима и нуде више могућности за финансијску инклузију потрошача.

У студији се наглашава да раст електронских начина плаћања не може потпуно самостално и независно да утиче на просперитет једне земље, јер је за то неопходно још фактора, као што је подршка развоју финанијског система, и стабилна економска ситуација.

За даље повећање употребе електронских начина плаћања на микро нивоу неопходно је, како се наводи, да земље уведу процедуре које ће олакшати и убрзати регулативне послове, да омогуће напредну финансијску инфраструктуру, и стимулишу већу потрошњу.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести