Плате режу више од десет одсто?

Савез самосталних синдиката Србије упозорио је на то да би најављено смањење плата у јавном сектору могло бити и веће од десет одсто, па чак и за оне који имају плате мање од 25.000 динара.

Председник Синдиката управе Србије Његош Потежица је подсетио на то да су плате раније већ била смањење од два до 12 одсто по основу минулог рада, а да сада Влада Србије, кроз одређивање нове, мање основице плата, покушава да зараде смањи и више од десет одсто, чак и онима с минималним зарадама.

Потежица је рекао да нико тачно не зна како ће се обрачунавати плате запослених у јавном сектору, и упозорио на то да већ постоје наговештаји да ће се, осим просветара који су већ у штрајку, за обуставу рада одлучити и неки други сектори.

Председник Синдиката запослених у здравству Зоран Савић показао је папир на којем се види обрачун нове плате чистачице у једној здравственој установи, по којем ће њена нова заради бити око 12.000 динара месечно, иако није требало да буде смањена јер је испод законом одређених 25.000 динара.
По његовим речима, у новом обрачуну је смањена основица, али се не исказују накнаде за регрес, топли оброк и за превоз, што је „изигравање закона”.

Е. Дн.

 

Мало ће бити

Председница Синдиката културе Србије Драгана Ђорђевић оценила је да најављена смањења плата неће допринети томе да се довољно уштеди, и позвала Владу Србије да уштеде направи кроз рационализацију броја агенција. Она је оценила да у Србији делује 105 агенција чији директори и заменици имају плате и по 400.000 динара, што је и три пута више од министара.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести