Почео Самит 100 младих лидера ЈИ Европе

Дводневни међународни Самит 100 младих лидера Југоисточне Европе, под слоганом "Ка заједничкој платформи за јачање предузетништва", на којем ће бити речи о активизму младих, економском расту, регионалној сарадњи и развоју бизниса, почео је данас у Београду.

Учесницима ће се обратити градоначелник Београда Синиша Мали, председавајући српске групе у Трилатералној комисији Јован Ковачић и саветник премијера Србије Владимир Божовић.

Самит је замишљен као место окупљања свих чинилаца из региона који могу допринети решавању проблема незапосленосто, посебно незапослености младих, отварањем нових радних места, као и остваривању економског раста и регионалне сарадње кроз успон младих.Поред истакнутих младих лидера из региона, Самит ће окупити и велике компаније и инвеститоре као носиоце крупног капитала, мала предузећа и стартапове, носиоце иновација у виду научних и техничких института, владин, образовни и невладин сектор.

Циљ Самита је, како најављују оргазатори, отварање нових радних места и повећање економске активности.Додатну динамику Самиту даће и оснивање "Фонда за младе лидере", који ће имати за циљ да својим активностима и инвестицијама промовише, едукује и омогући развој бизнис идеја младих људи у успешне послове.

Оснивач и председница организационог комитета Самита младих лидера Марија Јелић рекла је на отварању да ће следећи самит бити одржан у Загребу, у мају следеће године.У оквиру Самита биће организовани бројни панели, округли столови, радионице и предавања, на којима ће, између осталог, страни бизнисмени представити примере добрих пракси, а биће речи и о ризичном капиталу, инвестиционим фондовима, повезивању пословне и академске заједнице, улози политике у пословању, о томе како инспирисати младе у периоду транзиције.

На самиту ће говорити директор ЕБРД-а у Србији Данијел Берг, директор ЕБРД-а у Хрватској Ведрана Јелушић Кашић, саветник у Светској банци и професор на Вартон пословној школи Ђорђија Петкоски, приватни инвестициони банкар у шпанској АНДБАНК, Рза Алијев и други.
Партнери на Самиту су Амбасада САД, Канцеларија УН у Београду, Школа за младе лидере председника Македоније, Град Београд, Српска група Трилатералне комисије, Унија послодаваца Хрватске, Министарство омладине и спорта Републике Србије, Светска банка и Вортон бизнис школа кроз програм Идеје за акцију.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести