Подношење документа за легализацују до 1. маја

Рок за легализацију грађевинских објеката померен је за шест месеци, односно 1. маја 2015.Државна секретарка у Министарству грађевине Александра Дамњановић рекла је данас да је рок за легализацију продужен,

те да подносиоци захтева, који нису поднели сва потребна документе, то учине до тог рока.Додала је да је до сада поднето више од 800.000 захтева, али да је мали број њих решен.

"То је прилика да сви они који су поднели само један папир, односно само захтев за легализацију, доставе сва потребна документа који су прописани законом. Првог новембра би, без ових измена, сви који нису имали потребну документацију, добили решење којим се одбија захтев за легализацију, а то значи да би им објекти били срушени", рекла је Дамњановић гостујући на РТС-у.

Она је истакла да услови за легализацију нису измењени, већ се измене односе само на продужетак рока, као и да комунална такса није предвиђена законом, што значи да је општинама препуштено да одређују висину накнаде.Цена легализације, каже, увек зависи од врсте објекта.

"До сада је поднето више од 800.000, али алармантан је податак је да  у Србији има 1.500.000 објеката који немају потребну документацију. Највише се градило у Београду, ту имамо око 240.000  захтева, и у другим већим градовима", напоменула је Дамњановић.Ефекти примене закона, према њеним речима, који је на снагу ступио у новембру прошле године, "јако су лоши"."Просечно, на нивоу Србије, решено је тек око три до пет одсто поднетих захтева", рекла је Дамњановић.
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести