Пољопривреда темељ ЕУ интеграција

Министар пољопривреде Аустрије Андре Рупрехтер истиче да Аустрија снажно подржава приступање Србије ЕУ, и указује да су велики потенцијали Србије у области пољопривреде.

Он је, у ауторском тексту у магазину Сената привреде Србије, подсетио да експерти његовог министарства помажу институцијама у Србији у бројним пројектима, као и да Управа за аграрна плаћања Србије одржава блиске везе са аустријском Агенцијом за аграрна плаћања и рурални развој (АМА).

“Аустријска агенција за заштиту животне средине (УБА) била је партнер у шест Твининг пројеката посвећених животној средини, а са партнерима из Србије и даље сарађује на још три пројекта који су у току. У циљу јачања ове блиске сарадње и подршке Србији на европском путу, моје министарство је 2015. у Београду отворило канцеларију аташеа за пољопривреду, шумарство и животну средину, указао је Рупрехтер.

Он је нагласио да, будући да је за одрживу пољопривреду и заштиту животне средине такође потребна здрава економска основа, Аустрија подржава активности Аустријског пољопривредног кластера (ААЦ), који помаже компанијама из Аустрије и Србије да ојачају пословну сарадњу. Аустријске компаније у Србији активне су, како каже, и у области заштите животне средине и управљања отпадом.

Надамо се да ће компанија ЕВН успети да реализује пројекат који се односи на успостављање прве еколошке спалионице отпада у Србији, рекао је Рупрехтер.

За привлачење и останак инвеститора неопходна је позитивна пословна клима. Борба против бирократије и проблематичних административних процедура, као и заштита имовинских права, важни су за унапређење економске сарадње. Уверен сам да ће сарадња Аустрије и Србије наставити да доноси добробит нашим земљама и читавом региону, истакао је Рупрехтер.
Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести