Недимовић: Србија ће помоћи пољопривреднике на КиМ

БЕОГРАД: Порука свима на Косову и Метохији који желе да раде и живе од свог рада јесте да ће им држава Србија помоћи, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Држава Србија је сазрела, новца има, наравно, неће увек сви бити задовољни на обиму, али важно је да тога има, рекао је Недимовић за Пинк и захвалио људима из Бачког Брестовца који су момку Милану из Србице, који се синоћ пожалио председнику у Лапљем Селу, одмах реаговали и послали пет јарића.

Најважнија ствар, сматра Недимовић, јесте да тај момак жели да остане на КиМ и да ради, да је то неупитно, те да “најмање што може” да се уради јесте да се реализује програм помоћи тим људима, те да та ствар неће уопште бити доведена у питање.

За велики део пољопривредних производа с Косова постоји довољно тржиште на простору Србије и мало бољом организацијом ми то можемо урадити. То је ствар која је синоћ поново дошла у фокус и којом ћемо морати да се бавимо. Из разговора с људима са КиМ претходних месеци и поготово после овога синоћ, велики сам оптимиста и тим људима ћемо стварно помоћи, рекао је Недимовић.

Поверење је, сматра министар, кључно, јер, како каже, да би неко остао, мора у нешто да верује, те да, када се направи општи оквир, који је, чини му се, направљен одласком председника на Косово, на ред су дошле конкретне ствари.

Ти људи морају од нечег да живе. Пре или касније, као и увек у српској историји, увек се вратите на пољопривреду. То је тачка око које се све вртело. Можда ће сада савремени економисти рећи да се од тога не може направити нека огромна вредност, али егзистенцијална ствар, оно што некога држи за једну тачку, јесте пре свега пољопривреда, каже Недимовић.

Неспорна је подршка Министарства пољопривреде, каже он и истиче да ће предложити влади посебан програм за пољопривреднике на КиМ, који ће се ослонити на све што ради Канцеларија за КиМ. 

Морамо обезбедити да тим људима који произведу нешто на својим њивама, да пласирају на неко тржиште, да имају сигурност, да могу да живе од тога, закључио је Недимовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести