Завршена жетва сунцокрета, уљаре откупиле 570.000 тона

БЕОГРАД: Жетва сунцокрета је завршена, откуп се приближава крају, а фабрике уља су до сада откупиле и складиштиле 570.000 тона сунцокрета, саопштила је Привредна комора Војводине, позивајући се на податке Пословне заједнице Индустријско биље.
zetva suncokreta
Фото: noviknezevac.rs

“Фабрике уља су до сад откупиле и сместиле у складишта 570.000 тона сунцокрета. Очекује се да пристигне још неколико хиљада тона, што би са оствареним извозом од 24.000 тона, достигло цифру од око 600-610.000 тона", прецизира се у саопштењу.

У односу на прошлогодишњу рекордну производњу, производња сунцокрета је мања за око 15 одсто, наводи се. Ипак, то је трећа година по реду по оствареној производњи, стоји у саопштењу. 

Председница Одбора Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине, Олга Чуровић рекла је да су засејане површине под сунцокретом око 230.000 хектара, а принос се креће око 2,5-2,6 тона по хектару.  Према њеним речима, прогнозе са почетка жетве да неће бити солидног рода, резултирале су тиме да се очекује увоз од око 50.000 тона сунцокрета. 


Финализују се и цене

Највећи прерађивачи, односно откупљивачи уљарица предложили су коначну цена сунцокрета овогодишњег рода и она износи 35,5 динара по килограму (плус ПДВ за правна лица).

Пољопривредници су, када су предавли сунцокрет, добијали аконтне цене које су се кретале од 33 до 36 динара са ПДВ-ом.   Ниска цена овогодишњег сунцокрета на нашем тржишту одговор је на кретања у региону и свету. Наиме, у околним земљама ова је уљарица јефтинија него код нас, а светска берзанска кретања не указују на раст цене. Тренутно је у Мађарској сунцокрет 303 евра по тони, а у Хрватској 282 евра (фракно фабрика, припремљен за продају).


Светска производња два највећа произвођача - Украјина са 14,5 милиона тона и Русија са 11,5 милиона тона, повећала су производњу за 22 одсто и 25 одсто респективно у односу на прошлу годину а слична кретања су и у непосредном окружењу, стоји у саопштењу.  “Жетва соје није још завршена, као ни откуп. Соја је због суше имала велике губитке. Процена је до сада да се принос креће од 1,4-1,8 тона по хектару, па се може очекивати род од око 330-400.000 тона", рекла је Чуровић која је додала да се ове године очекује повећан увоз соје.

Е.Дн.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести