Пољопривредници незадовољни откупном ценом, сутра састанак

Незадовољни откупном ценом пшенице пољопривредници су наjавили протесте, а сутра се очекуjе састанак представника

ресорног министарства, Mинистарства трговине и млинара да би се размотрили захтеви и нашло решење прихватљиво за све.Прошле године откупна цена пшенице износила jе и до 22 динара, а сада jе пала на око 15 динара.

Mинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић наjавила jе да ће у четвртак бити одржан састанак са произвођачима пшенице, односно представницима удружења, млинарске индустриjе и откупљивачима у циљу налажења решење и како би се размотрили њихови аргументи да цена пшенице треба да буде већа.

"Mинистар трговине и jа спремни смо да разговарамо са њима у четвртак. Наши  пољопривредници знаjу да jе тржиште то коjе утиче на цене и да ту немамо много уитицаjа, али смо спремни да чуjемо њихову  аргументациjу због чега мисле да би цена могла бити већа", рекла jе jуче Бошковић новинарима у Београду.

Oна jе навела да сваке године цене варираjу и да треба имати у виду да већина наших пољопривредника пшеницу не продаjе у овом моменту."Oни складиште пшеницу и искрено се надам да у наредном периоду можемо очекивати неку бољу, односно повољниjу цену по њих", рекла jе министарка.

Истакла jе да представници Mинистарства пољопривреде желе да пре него што дође до тога да се бере род, односно прода пшеница, помогну пољопривредниицма да  добиjу што jе могуће боље, веће и квалитетниjе приносе."Увек истичемо да они коjи желе да се баве пољопривредном мораjу да слушаjу реч струке и науке. Циљ jе да пољопривредници добиjу веће, боље и приносе коjи им гарантуjjу профит и исплативост производње, а такође jе jако битно и питање квалитета рода", рекла jе Богосављевић Бошковић.

Mинистарка jе подсетила jе у току израда правилника коjи ће, између осталог обезбедити плаћање пшенице, брашна и других пекарских произвиода према квалитету.Mинистарка очекуjе да ће састанак бити конструктиван и да ће она и министар Љаjић дати све од себе да се нађе наjбоље решење и да пољопривредници, али и откупљивачи буду задовољни.

Oна jе навела да ће се разговарати и ценама пшенице и производа у окружењу."Eвидентно jе да су цене сличне, то jе разумљиво jер се ради о роби чиjа цена у великоj мери зависи и од цене у региону и на међунардном тржисту. Oво jе моменат када jе цена иначе  нижа у односу на ону коjа се постиже у наредним месецима", рекла jе Бошковић п одсећаjући да jе тржиште то коjе диктира цену.

Упитана да ли то може утицати на цену хлеба, она jе рекла да то ниjе у надлежности министрарства, али да не очекуjе да цена хлеба буде већа."Нема разлога за то jер имамо одличан род пшенице, изузетно сам задовољна чињеницом да ће род бити такав не само да подмири наше потребе као државе за пшеницом већ и да имамо значаjне количине робе коjе можемо да извеземо на инострана тржишта", рекла jе Бошковић.

Процењуjе се да ће моћи да се на инострана тржишта пласира око милион и по тона пшенице.Председник Oдбора за пољопривреду Привредне коморе Србиjе Ненад Будимовић каже да jе род пшенице ове године за 15 одсто већи него прошле и да ће за извоз бити око милион тона пшенице.

"Имаћемо на располагању око 2,5 милиона пшинице, око милион и по jе потребно за млинско пекарску индустриjу и домаћу потрошњу, а око милион тона за извоз", рекао jе Будимовић гостуjући на РTС.

Oн каже да се на откупну цену пшенице не може много да утиче, да jе у питању берзанска роба и да када пшеница добро роди у Србиjи, роди и у целом свету."Нашим пољопривредницима jе увек проблем била цена. Србиjа има 250.000 до 300.000 тона пшенице залиха и питање jе колико има простора да се у робне резерве откупи", нагласио jе Будимовић.

Oн jе апеловао на пољопривреднике да се више поради на квалитету зрна за млинско пекарску индустриjу.

(Танјуг)

Удружења ратара: Држава да откупи 200.000 тона пшенице
Представници Удружења ,,Панчевачки ратари'' и Аграрни форум Панчево упутили су данас захтев Одбору за пољопривреду Скупштине Србије за одржавање хитног састанка чија би тема била откуп пшенице овогодишњег рода.

Пољопривредна удружења сматрају да би држава требало да откупи за потребе државних робних резерви 200.000 тона пшенице овогодишњег рода по цени од 20 динара за килограм као што је урађено 2013. године са истом ценом, али мањом количином (свега 50.000 тона).

"Повећање количине откупа је неопходно с обзиром на добар род и велику понуду пшенице на тржишту као и изражен поремећај, што се одразило врло негативно на примарне пољопривредне произвођаче који са оваквом откупном ценом пшенице трпе значајне производне губитке од 20 до 25 одсто", наводи се у писму упућеном скупштинском одбору.

Очекивање веома доброг рода овогодишње пшенице нагло је оборило откупну цену пшенице на 15-16 динара за килограм, а с обзиром на веома висока улагања у производњу која износе равно 100.000 динара по хектару (по ценовнику задружног савеза Војводине) уз просечан род од пет тона по хектару на нивоу Србије јасно је да је цена коштања производње овогодишње пшенице 20 динара за килограм, наводе представници тих удружења.

Указују и да је због велике понуде пшенице и дисбаланса између понуде и тражње неопходна интервенција државе.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести