Посао тражи 690.000 људи

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић изјавио је да у овом тренутку посао

преко те службе тражи око 690.000 људи. Како је рекао, то је најмањи број у последњих 16 година, а до посла најлакше стижу информатичари, инжењери и занатлије.

– Наша служба показује значајан пад незапослености и по подацима којима располажемо, посао тражи око 5,8 одсто мање људи него годину пре – рекао је Мартиновић за РТС.

Он је додао да је око 150.000 људи нашло посао последњу годину дана.

– Привредни раст и нове инвестиције отварају нова радна места, али утицај на то има и појачан инспекцијски рад, па се послодавци одлучују да пријаве запослене на црно – оценио је Мартиновић.

Послодавци, како је приметио, траже конкретна знања и вештине, а не само образовање, а често се дешава да служба не може да одговори на њихову тражњу када је реч о појединим профилима, пре свега заната, па се организују обуке.

Међу незапосленима готово половина је теже запослива, а у ту категорију спадају старији од 50 година, инвалиди или неквалификовани радници.

– Управо ка тој категорији усмеравамо наше активности да бисмо им дали већу шансу да се запосле – рекао је Мартиновић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је раније да је у Београду за првих седам месеци запослено 47.695 особа. То је 9,6 одсто више него лане.

– То су људи који су били на евиденцији Националне службе за запошљавање и који су запослени – рекао је Вулин. – Дакле, нису људи који су из неког разлога брисани из евиденције незапослених, већ људи које смо евидентирали као новозапослене.

То је, како је казао, показатељ да привреда расте те да је повећање броја запослених од 9,6 одсто у односу на исти период прошле године вест која охрабрује, али да се мора наставити у том правцу, те да ће политика Владе Србије бити повећање запошљавања и вођење рачуна о теже запошљивим категоријама.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести