Посао за неколико стотина програмера у Новом Саду

– Компанија „Шнајдер електрик” ће следеће године у Развојном центру за софтвер у Новом Саду запослити неколико стотина програмера и стручњака за енергетику – најавио је на годишњој

конференцији те компаније за новинаре директор компаније за Србију Драгољуб Дамљановић.

По његовим речима, због повећања обима посла у том центру, чији се софтвер користи у индустријским процесима у Србији и свету, та компанија ће, поред већ запослених 1.000 високообразованих стручњака у Србији, у следећој години упослити још доста инжењера.

Он је истакао да пример француске компаније „Шнајдер електрик”, у којој је практично стално отворен конкурс за запослење тих стручњака, показује да у Србији вреди учити и усавршавати се јер ће то неко на крају препознати.

– Развојни центар за софтвер „Шнајдер електрика” из Новог Сада је за следећу годину уговорио доста послова и добио пет тендера за успостављање софтвера за управљање дистрибутивним системима у предузећима широм света, због чега се повећао обим посла и потреба за новозапосленим – указао је Дамљановић, истакавши да се у Србији прави најбољи софтвер те врсте у свету, с иновативним решењима.

Он је рекао да посао у развојном центру у Новом Саду младим стручњацима може пружити велике изазове јер се из Србије раде послови најбољи те врсте у свету, почев од САД, Канаде, Аустралије, Европе, истакавши да ће ти послови допринети смањењу одлива мозгова и ИТ фирми из Србије.

„Шнајдер електрик” је, подсетио је Дамљановић, у сарадњи с Факултетом техничких наука у Новом Саду, формирао одсек на том факултету за енергетско-софтверски инжењеринг, који похађа већ друга генерација, односно око 100 студената. Они ће, како је истакао, по завршетку школовања бити запослени у тој компанији, а доста студената и с Електротехничког и других факултета из Београда такође се запошљава у тој фирми. 

– „Шнајдер електрик” ће опремити енергетски ефикасним решењима једну лабораторију на Електротехничком факултету у Београду, где ће студенти имати прилику да уче и обучавају се – рекао је Дамљановић, и додао да компанија, такође, стипендира ученике талентоване за математику у Гимназији у Новом Саду.

Како је казао, „Шнајдер електрик” у Србији је, упркос изазовима у економском и социјалном окружењу, ове године остварио постављене пословне циљеве, с прометом од 30 милиона евра у сегменту управљања енергијом и уз раст промета од 10 до 15 одсто.

Та компанија 2015. планира да прошири послове управљања комуналним и електродистрибутивним системима уз иновативна решења у Србији и региону, као и да спроведе послове с ЕПС-ом који се тичу повећања енергетске ефикасности и смањења губитака у електродистрибутивном систему.

Д. Млађеновић

 

Штета због Јужног тока

Директор „Шнајдер електрика” за Србију рекао је да је штета за Србију и за компанију што је обустављен пројекат Јужни ток јер је рачунато на одређене послове, и истакао да је компанија спремна да се укључи ако се пројекат поново покрене.

Говорећи о условима пословања у Србији, Ненад Дамљановић је напоменуо да су веома важни стабилно пословно окружење и стабилан курс динара да би компанија успешно пословала и испуњавала своје бизнис-планове.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести