Поскупеле цигарете због усклађивања акциза

Цигарете нишке фабрике дувана Филип Морис од данас су скупље за 10 динара по паклици, а нове цене су последица ускладивања акциза по новом календару, који ће важити од јануара 2017. године.

Одлука о поскупљењу цигарета из нишке фабрике већ је објављена у "Службеном гласнику", а због ускладивања специфицних акциза, поскупео је и "пал мал" производача Бритиш америкен тобако, а очекује са да ће од Нове године и остали произвођачи цигарета подићи цене.

Министарка државне управе и локалне самоуоправе Ана Брнабић је раније најавила да ће акцизе на цигарете ускоро бити повећане за 2,28 динара и да ће по пакли цигарета износити 64 динара.

Повећања су предвиђена предлогом измена и допуна Закона о акцизама, који предвиђа да се у периоду од 2017. до 2020. године на сваких пола године акциза повећава за 1,5 динар.

Циљ је даља хармонизација акцизне политике са стандардима ЕУ, посебно када је реч о цигаретама, у циљу смањења сиве економије у промету акцизних производа, посебно дуванских.

Скупштина би до краја месеца требало да изгласа овај закон који предвиђа постепено повећање акциза, како би се у прихватљивом временском року достигао минималан ниво опорезивања акцизом који у ЕУ износи 90 евра на 1.000 цигарета, а у Србији је то сада 54 евра.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести