После струје следи нова серија поскупљења

Од овог месеца струја је скупља 12 одсто, киловат кошта нешто више од седам динара и просечни месечни рачуни увећаће се око 350 динара. Будући да увек кад поскупљују енергенти

долази и до промена других цена, питање је да ли ће се, колико и од када променити и цене у продавницама, на пијацама, у угоститељским објектима... Економски стручњаци указују на то да поскупљење струје неће имати већег утицаја на инфлацију и превелике ефекте на раст цена робе, као и да је Народна банка Србије то повећање укључила у своје пројекције. Иначе, по рачуници НБС-а, поскупљење струје ће већ овог месеца директно утицати на раст цена 0,6 одсто.

Да ће се цене променити, наравно, навише, слажу се готово сви, па тако Жељко Ракић из Министарства трговине указује на то да ће цене расти, али не више од 1,5 одсто, пошто је од јануара до маја ове године у односу на исти период лане нето зарада смањена 1,4 одсто, а промет у Србији опао 0,4 одсто, тражња смањена и нема много простора за даље повећање цена које би за изговор имало поскупљење струје.

Међутим, по мишљењу Петра Богосављевића из Покрета за заштиту потрошача Србије, због поскупљења струје малопродајне цене биће шест до седам одсто више, али ће, због пада куповне моћи грађана, висина поскупљења зависити од процене трговаца. Он истиче и да су уљари и пре поскупљења повећали цене 15 одсто, а да ће уследити општи раст малопродајних цена у просеку за половину раста цене струје, пре свега у основној потрошњи – уља, шећера, меса, млечних производа...

Да ће поскупљење струје у Србији свакако утицати на раст других цена указује и економиста Љубомир Маџар, који истиче да је немогуће да струја поскупи, а да се то индиректно не одрази и на остале цене. Ипак, он указује на то да не би требало очекивати велики притисак на остале цене јер је струја само један елеменат у производњу робе и услуга, а да ће се раст цена других производа пре свега осетити на зеленим пијацама, али не више од једног процента.

Да ли ће доћи до промене цена или неће, видеће се, али је сасвим извесно да сад потрошачи, приликом куповине, морају да издвоје више новца у односу на прошлу годину. Наиме, истраживање Асоцијације потрошача Србије, које је обухватило 60 различитих производа, показало је да су од марта до јуна намирнице поскупеле четири одсто. Протеклих неколико дана поскупели су уље, шећер, месо... а готово свакодневно на рафовима у продавницама и многи други производи су скупљи. Код појединих производа поскупљења су мала, за који динар, али је шећер, рецимо, поскупео десетак динара, или више од 10 одсто, литар уља скупљи је и 25 динара, односно више од 20 одсто. За сада је једино сигурно да ће цена пола килограма хлеба од брашна Т-500 и даље бити иста – 46 динара – јер је Влада Србије продужила Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од те врсте брашна. 

Д. Млађеновић

Роба се продаје док има купаца
С обзиром на куповну моћ грађана, тешко да има много простора да се цене додатно повећавају. Грађанима Србије који примају минималну зараду од око 21.000 динара, то месечно примање није довољно ни да у потрошачку корпу сместе само храну и пиће, а ни две минималне зараде нису довољне за потрошачку корпу која је „тешка” око 67.000 динара. Могуће је да ће производи поскупети, али је велико питање да ли ће се куповати. Јер, роба се продаје док има ко да је купи.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести