Пословање ЈТИ охрабрење и за друге инвеститоре

Премијер Србије Александар Вучић данас је у фабрици „Japan Tobacco International“ (ЈТИ) у Сенти пустио у рад нову машину за производњу супер слим цигарета и поручио да ће држава наставити жестоку борбу против илегалне трговине дуваном.

Вучић је након разговора са руководством фабрике, и обиласка погона рекао да је Влада Србије кренула у жестоку борбу против илегалне трговине дуваном и кријумчарења резаног дувана и поручио да ЈТИ у Влади Србије има пријартеља и савезника када је реч о акцизној политици.

Премијер је рекао навео да се резултати у борби против илегалне трговине дуваном виде јер је у буџету у последња два месеца заредом приход од акциза не пада у односу на прошлу годину и најавио да ће држава наставити ту жестоку акцију.Очекује, каже, да ће се у буџет Србије ове године слити  15 милијарди динара од ЈТИ, а идуће године још толико.

Захвалио је јапанској компанији на посвећености раду и бризи за раднике истакавши да је та фабрика пример како треба да изгледа однос према радницима.
Пуштању машине у погон присуствовали су амбасадор Јапана у Београду Масафуми Куроки, градоначелник Сенте Рудолф Цегледи, министар за рад Александар Вулин.

Куроки је поручио да верује да ће успешно пословање ЈТИ охрабрити и друге инвеститоре из Јапана да започну инвестиције у Србији.Цигарете Винстон, Гламоур и ЛД супер слим до сада су се увозиле у Србију, а захваљујући новој инвестицији те цигарете ће се производити у Сенти и за домаће тржиште и за извоз у Хрватску, Македонију, Црну Гору, Албанију и Босну и Херцеговину.

"Као највећи произвођач дувана у Србији, настављамо да улажемо у производњу и обраду дувана. Поред машине за производњу супер слим цигарета, ове године смо пустилу у рад и нову линију за обраду дуванских материјала и проширили складишне капацитете", рекао је директор фабрике ЈТИ у Сенти Макото Очиаи.

Генерални директор и потпредседник компаније ЈТИ за западни Балкан Крис Вудс рекао је да ЈТИ подржава мере Владе Србије које предузима у циљу сузбијања нелегалне трговине резаним дуваном.Вудс је рекао да је од куповине Дуванске индустрије Сента, ЈТИ уложио 169 милиона долара и да је данас шести највећи порески обвезник у Србији.

"Наш континуирани раст и овогодишња инвестиција шаљу јасну поруку постојећим и потенцијалним инвеститорима да је Србија атрактивна дестинација за улагање и важно тржиште у развоју. У стабилном и предвидивом пословном окружењу, ми смо одлучни у нашој намери да се развијамо још више и наставимо да доприносимо развоју српске привреде", рекао је Вудс. 

ЈТИ је у 2013. години допринео буџету Србије са 13,6 милијарди динара кроз акцизе на дуванске производе и друге порезе, а очекује се да ће допринос компаније државним приходима у овој години бити и виши.Данас ЈТИ запошљава више од 300 људи у Сенти и Београду и ангажује више од 380 произвођача дувана и сезонских радника.Кад је ЈТИ, 2006. године, почео да послује у Сенти, фабрика је имала 77 запослених.

Од тад је фабрика модернизовала погоне, покренула производњу цигарета и извезла цигарете и дуван у вредности од 118, 4 милиона долара.Извозе се цигарете из Србије у Црну Гору, БиХ, Македонију, Хрватску и Албанију, а дуван у ЕУ.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести