Постигнут договор о новом аранжману Србије и ММФ-а

Шеф Мисије ММФ-а за Србију Зузана Мургасова изјавила је данас да је та међународна финансијска институција постигла договор с Владом Србије о новом трогодишњем аранжману из предострожности,

који предвиђа и могућност повлачења око милијарду долара кредита, уколико то буде потребно.
 Мургасова је рекла да нови аранжман ММФ-а и Србије треба да одобри Борд извршних директора ММФ-а.
На завршној конференцији за новинаре, после званичних разговора који су трајали од 4. до 20. новембра, Мургасова је рекла да ће изазови владе и даље бити висока стопа незапослености, висок јавни дуг и висок дефицит буџета.

 У наредном периоду потребно је спроводити мера економског опоравка које ће обезбедити макроекономску стабилност, отварање нових радних места, спровођење фискалне консолидације, која треба да заустави раст јавног дуга, рекла је Мургасова.
 Пратеће структурне реформе требало би да омогуће отварање нових радних места, смањење јавног дуга, а фискална консолидација треба да смањи високу јавну потрошњу, пре свега у јавном сектору који је буџетски корисник, уз истовремену бригу о социјално најугроженијем слоју становништва, указала је Мургасова.

Конференцији у Влади Србије присуствују министар финансија Душан Вујовић, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и стални представник те институције у Београду Даехенг Ким.
Србија је у последњих 15 година имала три споразума са ММФ-ом - 2001, 2004. стенд-бај споразум и 2009. аранžман из предостроžности. Мисија ММФ-а је пре тога последњи пут била у званичној посети Србији од 26. фебруара до 13. марта ове године.
Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011, а замрзнут фебруара наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.

 


Вучић: Желимо да будемо економски конкурентна земља

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је након година недисциплине и неуспеха Србија постигла споразум са ММФ-ом, те да је стога ово важан дан за нашу земљу јер је донет економски план који ће подржати цео свет.

Без тог економског плана наше политичке декларације не би значиле ништа, рекао је Вучић након разговора са комесаром Европске уније за политику суседства и преговоре о проширењу Хоханесом Ханом.

Премијер је рекао да је важна тема њихових разговора била спровођење озбиљних реформа у Србији.
"Ми желимо да будемо економски конкурентна земља, не неко ко ће да тражи да достигне земље ЕУ, већ земља која ће да зарађује и обезбеђује добар живот својим грађанима. За то ће нам требати неко време", рекао је премијер и подсетио да  ММФ констатује да ће то бити 2017, али је поновио да он мисли да ће то бити 2016.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести