Повратак украдених година чека 180.000 радника

Влада Србије усвојила је Програм за решавање вишка запослених у предузећима која су током ове године у поступку приватизација, на основу којег ће им бити исплаћена отпремнина од 200 евра по години стажа.

 Програм се односи на предузећа за која је Агенција за приватизацију објавила јавни позив за прикупљање писама заинтересованости, укључујући и оних 188 у којима ће приватизација бити окончана кроз стечај.У свим тим предузећима биће формирани тимови за спровођење социјалног програма. Свим радницима биће понуђена могућност да кроз државни социјални програм дођу до отпремнина од 200 евра по години стажа, с тим да коначан износ не може бити већи од 8.000 евра.

Међутим, синдикати сматрају да, осим отпремнина, радницима који ће остатити без посла пре одласка из предузећа треба повезати радни стаж. Због тога је Индустријски синдикат Србије упутио захтев Влади Србије и свим ресорним министрима, у којем се указује на то да радници – корисници социјалног програма који заврше на Тржишту рада до испуњења једног од законом предвиђених услова за остваривање пензије, имају проблема јер им годинама није уплаћиван радни стаж.

За више хиљада радника предузећа у којима су радили нису уплаћивала обавезе према Фонду ПИО у дужем пероду. Појединим радницима се дугује петнаест до двадесет зарада, које, како кажу из ресорних министарства, могу очекивати након приватизације. Синдикат додаје да ће већина тих предузећа бити ликвидирана или ће проћи голготу стечаја, а губитници ће опет бити радници. Због тога се од државе тражи да се радницима који су већ на Тржишту рада , али и онима који ће то тек бити, повеже радни стаж одмах јер, у супротном, за неко време њихових предузећа неће ни бити. По рачуници Индустријског синдиката Србије, више од 30.000 радника сада има проблем неповезаног радног стажа.

Процењује се да у овом тренутку у Србији има око 180.000 радника с рупом у стажу. Многима од њих фирме су давно ликвидиране или су у стечају, они су на Тржишту рада, а велики део није ни добио отпремнину коју ће сада добити радници чија се предузећа приватизују. Неизвесно је да ли ће и овога пута држава посегнути за повезивањем радног стажа и колико ће радника тим пакетом бити обухваћено. Оно што је извесно, а што је био и разлог да се на тај потез одлучи протеклих година, јесте да радници испаштају грешке несавесних послодаваца и да, ни криви ни дужни, не могу да оду у пензију и поред тога што имају законске услове за њу.

Љ. Малешевић
 

Осам пута већ повезивано

Ваља подсетити на то да је Влада Србије до сада повезивала радни стаж чак осам пута, и то за 421.604 радника. То спасавање радника пропалих предузећа републичку касу укупно је коштало 60 милијарди динара. У решавање проблема неповезаног радног стажа држава се први пут укључила 2003. године, када је донела Закон о повезивању стажа за период од 1. јануара 1991. године до 31. децембра 2003. Тадашња власт тврдила је да је тај закон изузетак и да неће постати пракса јер ће држава строго контролисати уплату пензијских доприноса радницима. Међутим, сваком следећом годином држава је продужавала рокове и доносила нове закључке јер није могла или хтела да стане на пут оним послодавцима – а ни самој себи – који нису редовно уплаћивали пензијске доприносе за запослене.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести