Предузетнике највише кочи администрација

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић поздравио је опредељење Владе да се ова година прогласи „Годином предузетништва”, оцењујући да ће бити

изванредан напредак ако се реализује све оно што је речено на промоцији тог пројекта у Привредној комори Србије.

– Нико више у овој држави не очекује озбиљне и брзе реформе него привреда и прослодавци... – рекао је Атанацковић. – Ако би се све то што је  речено и реализовало, заиста бисмо имали изванредан напредак, мислим да бисмо многе ствари решили. Из искустава знамо да смо често имали добре програме, добре намере, али нам је увек некако тешко да то реализујемо

Он је додао да би послодавци били задовољни да се бар део изнетог програма Владе реализује јер би то значило да је ова година с правом добила назив „Година предузетништва”. На питање зашто се мали број људи у Србији одлучује за предузетништво, оцењује да је то због услова привређивања, који су најзначајнији.

– Није толико важно колико ће држава одвојити новца, колико је важно направити добар прави привредни амбијент. То је оно што нама недостаје – навео је он.

Атанацковић такође сматра да у Србији најчешће није конкуренција проблем да неко крене у предузетништво, већ је, како каже, „највећи проблем борба с администрацијом, борба с државом, значи, тај амбијент није довољно добар”.

По његовим речима, у друштву се непрекидно говори о помоћи привреди, а привреду, како додаје, „само треба ослободити, не треба јој стављати неке намете које не може да поднесе, с обзиром на тешкоће у привреди”. Као пример, навео је то што привреда плаћа комуналне услуге много више него грађани, што је, по њему, апсолутно необјашњиво.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести