Пристаништа добијају Бечеј, Сремски Карловци, Беочин...

Србија наставља да улаже у развој речне инфраструктуре да би се повећала зарада и од страних туриста, али и од развоја привреде. Влада Србије донела је Уредбу о утврђивању лучког подручја на међународном путничком пристаништу у Сремским Краловцима.

То пристаниште имаће шест ари и 38 квадратних метара. На истој седници, Влада Србије донела је и Уредбу о утврђивању лучког подручја луке у Апатину и одлучила да она буде укупне површине 34 хектара, 99 ари и 15 квадратних метара, уз додатак да је саставни део тог лучког подручја и сидриште луке.

Вршилац дужности директора Агенције за управљање лукама Вук Перовић најавио је за „Дневник” да ће током ове године у Србији бити проглашено 16 нових путничких пристаништа, и то десет на Дунаву, два на Сави и четири на Тиси.

– Осим постојећа три пристаништа која су у функцији у Београду, Новом Саду и Доњем Милановцу, Стратегијом развоја водног саобраћаја у Србији предвиђен је развој још 16 нових путничких пристаништа – рекао је Перовић. – Створили смо услове за развој путничког саобраћаја у Србији и као резултат тога проглашена су пристаништа у Сремским Карловцима, Земуну, Кладову и Смедереву. Када говоримо о Војводини, иницирани су поступци за локације у Беочину, Кањижи и Бечеју. Очекујемо да се до краја ове године прогласи већина путничких пристаништа у Србији и распишу јавни позиви за оператере.

Лучка инфраструктура, додаје Перовић, може допринети новим инвестицијама и укупном привредном развоју јер је развој лука од изузетног значаја за подстицај привреде.

Говорећи о теретном саобраћају, он је подсетио на то да је прошле године у лукама у Србији претоварено око девет милиона тона робе и изнео процену да ће тај број ове године бити већи од десет милиона тона. Такав скок, наглашава Перовић, говори у прилог привредном расту у нашој земљи и инвестицијама у лучку инфраструктуру.

Љ. Малешевић

 

Туризам и привреда

– Не постоји јефтинији и еколошки прихватљивији начин да се наша роба пласира од речног транспорта. Сем тога, када буде изграђена потребна инфраструктура – а подсетићу на то да је Министрство трговине, туризма и телекомуникација прошле године уложило око милион евра у развој шест путничких пристаништа – бићемо у прилици да повежемо све тачке, односно пристаништа на северу Србије. На тај начин учинићемо туристичку понуду Србије знатно атрактивнијом, а ту пре свега мислим на повезивање речног и винског туризма у Војводини – каже Перовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести