Приватници запослили 90.000 људи у 2014.

Током претходне године у приватном сектору у Србији посао је нашло око 90.000 људи, речено је на презентацији часописа „Макроекономске анализе и трендови”. Та бројка значајно је утицала

 и на податак да је лане стопа незапослености у Србији смањена четири одсто.Економиста Стојан Стаменковић изјавио је да маса зарада стагнира и поред смањења дела плата и пензија и да то није резултат стварног обима производње већ преласка из сиве зоне у легалне токове.

Он је, поводом навода власти да стопа незапослености пада, казао да то није одраз стварне стопе незапослености већ да је у питању статистички феномен. Он је напоменуо да пад незапослености зависи од раста бруто домаћег производа и раста инвестиција.Економиста Миладин Ковачевић сагласан је с тим да је пад стопе незапослености од око четири одсто статистички феномен.

По његовим речима, та бројка није добијена праћењем реланих индикатора, као што су БДП и обим индустријске производње. Ковачевић наводи да се детаљнијим рачунањем виде четири битна фактора који су утицали на ту бројку. Први је већи број људи који су напустили контингент активних незапослених који траже посао. Тај део становништа смањују број незапослених, али не повећава стопу запослености. Ковачевић каже је део тог становништа био ангажован и привремено, радећи неки сезонски посао. Други фактор је већи број запослених у приватном сектору (око 90.000). Забележен је и благи раст запослености у јавном сектору (неки јавни радови и сл). Затим, на бројку је утицало и то што се у 2014. повећао број радника у сивој зони.

– Све заједно, стопа незапослености радикално је пала као последица повећања броја запослених у приватном сектору и дела у јавном, затим известан раст броја запослених у сивој зони и излаза становништа из зоне незапослености – рекао је Ковачевић.У анализи часописа МАТ објашњава се да је негативан аспекат раста запослености јесте константан раст неформалног сектора, где је од фебруара до новембра запослено додатних 115.000 лица. Осим запошљавања нових лица, неформални сектор се ширио и на рачун формалног сектора.

Запослени у сектору пољопривреде све чешће прелазе из формалних токова у сиву зону па је тако број лица који у том сектору раде на црно у новембру 2014. био готово десет одсто већи у односу на октобар 2013.

С. Г.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести