Привреда не може да врати 28 одсто кредита

– У Србији је у септембру настављена стагнација у погледу кредитног задуживања грађана и привреде, што није добро за привреду земље, јер нема кредитне експанзије – изјавио је

генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић на конференцији за новинаре. – Не расте доцња у отплати кредита и код грађана и код привреде, мада је кашњење нешто веће код задуживања по текућим рачунима грађана. Стамбени кредити имали су ове године благи раст од три одсто и добро је што ти зајмови доминирају у укупној задужености земље.

По његовим речима, један од великих проблема домаће привреде су ненаплатива потраживање реалног сектора, која учествују у укупној маси кредита с готово 28 одсто, док су ненаплатива потраживања грађана и привреде заједно између 22 и 23 одсто у укупној маси одобрених кредита.

Дугалић је казао да је ликвидација неколико банака у протекллих неколико година утицала на смањење доцње у отплати кредита, тако да је ситуација на тржишту сада реалнија, оцењујући да на смањење доцње нису имали велики утицај кретање девизног курса и инфлација.

Одговарајући на питања, Дугалић је рекао да се за сада не размишља о оснивању банке која би била задужена за решавање ненаплативих кредита, нити се размишља о продаји ненаплативих кредита грађана. Генерални секретар УБС-а је подсетио на оцену НБС-а да се не би могли адекватно контролисати они који би откупљивали лоше пласмане, односно, ненаплативекредите.

Говорећи о штедњи у банкама, Дугалић је рекао да је то најбољи показатељ враћања поверења у банкарски сектор јер она бележи стални раст од 2008. године, када је из за свега шест недеља домаћих банака повучено готово милијарду евра и тада је укупна штедња у домаћим банкама пала са шест милијарди евра на пет.

– Сада смо од тих пет милијарди евра, колико је било у новембру 2008. године, дошли до 8,7 милијарди – навео је Дугалић.

Д. В.

 

Камате падају

Када је реч о каматним стопама у Србији, Дугалић је навео да су оне данас у просеку испод десет одсто, имајући у виду текуће рачуне и прекорачење по текућим рачунима, изузев код стамбених кредита, где су испод четири одсто, и подсетио на то да је 2002. године просечно понедрисана камата у Србији била око 30 одсто, а сада је испод десет.

– У протеклих 15 година камате у Србији имају сталну тенеднцију пада и то што НБС ради са снижавањем референтне каматне стопе веома погодује обарању камата на динарске кредите које имају тенденцију сталног пада – оценио је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести