Привредна комора Војводине на Сајму туризма

НОВИ САД: Привредна комора Војводине (ПКВ) потписала је данас Споразум о разумевању и сарадњи са Пословним инкубатором - Европском мрежом предузетника Србије (ЕЕН) - Канцеларија Нови Сад на Сајму туризма.
pkv
Фото: Tanjug

Потписници Споразума су председник ПКВ Бошко Вучуревић, директор Пословног инкубатора Нови Сад Ђорђе Ђелић и координатор ЕЕН Марија Станчу Миросављев, саопштено је из Кабинета председника Привредне коморе Војводине. 

Овим Споразумом успоставља се основ за непосредну и унапређену сарадњу између Пословног инкубатора Нови Сад и ПКВ на имплементацији Пројекта "Европска мрежа предузетништва у Србији", који се реализује као део програма Европске уније за конкурентност малих и средњих предузећа.

Председник Вучуревић рекао је да је перспектива развоја наше привреде, управо кроз ЕЕН и развој малих и средњих предузећа, јер су, како каже, они носиоци привредног развоја.

"Република Србија је на вратима ЕУ и очекивано је да се сарадња са оваквим институцијама успоставља на нивоу коморског система. Пошто је ЕЕН распрострањена у 49 земаља ЕУ, нормално је да и ми будемо део тога и заједничким снагама, поспешимо развој привреде, а нарочито малих и средњих предузећа. Привреда Војводине оријентисана је ка ЕУ, привреда АП Војводине, када се гледа засебно, има позитиван биланс у трговинској размени са ЕУ. Заједнички задатак је да се успостави један континуиран и одрживи развој“, истакао је Вучуревић, наводи се у саопштењу.

На потписивању је речено да ће се сарадња између ЕЕН и ПКВ огледати пре свега у помоћи малим и средњим предузећима да интернационализује своје пословање, да подигну своју конкурентност на европском тржишту. 

"То ћемо учинити кроз низ активности. Пре свега то ће бити размена информација, заједничко организовање различитих догађаја“, рекла је Марија Станчу Миросављев. 

ПКВ је на Сајму туризма организовала и презентацију и дегустацију баношторског вина, као и гастрономске понуде Баноштора, села у општини Беочин, на десној обали Дунава које негује традицију и баштину, а чији се бермет пио и на Титанику. Вучуревић је рекао да су у Баноштору управо мали и средњи предузетници у области винарства направили привредни амбијент за пример. 

"Данас имамо госте, једну малу МЗ Баноштор, која је одличан пример како се добром организацијом, може направити успешна средина“, истакао је Вучуревић.

У Војводини постоји преко 130 произвођача грожђа и вина, а највећи број њих смештен је у Срему. У винском Срему постоји 54 произвођача, а у Баноштору чак десет регистрованих произвођача грожђа и вина, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести