Просечна цена бензина у Србији нижа 3,0% од просека региона

Просечна малопродајна цена бензина у Србији је око 3,0 одсто нижа од просека у региону, док се, због највећег државног захватања, просечна цена дизела у Србији сврстава у ред највиших

у поређењу са ценама горива у региону, саопштило је данас Удружење нафтних компанија Србије (УНКС).

Према подацима УНКС-а, овонедељна просечна малопродајна цена бензина БМБ 95 у Србији је 132,70 динара по литри, евродизела 138,96 динара, док је просечна цена литре ТНГ аутогаса 65,33 динара.

И даље су најниже цене горива у Босни и Херцеговини и Македонији, земљама које су због веома ниских државних захватања преузеле део потрошње из пограничних делова наше и других суседних земаља, а самим тим и фискалне приходе, наводе из УНКС-а.

Исти негативни ефекат по буџет Србије се остварује и када је у питању снабдевање транзитног саобраћаја, који се доминантно окреће снабдевању горивом у наведеним суседним земљама.

Према подацима УНКС-а, најскупљи бензин БМБ 95 плаћају Грци - 1,35 евра по литри, и Словенци - 1,22 евра, док је житељима у БиХ за литар тог горива потребно 0,9 евра, а Македонцима 0,99 евра.
У Србији просечна цена бензина БМБ 95, прерчуната у еврима, износи 1,07 евра.

Када је реч о дизелу, највишу цену од 1,16 евра по литри има Албанија, а одмах из ње је Србија за износом од 1,12 евра, док је овог гориво најјефтиније у Македонији, где кошта 0,79 евра.

По просечној цени ТНГ аутогаса, Србија се налази у "златној средини" са износом од  0,53 евра, најскупљи аутогас плаћају Мађари - 0,64 евра, а најнижу цену има БиХ, свега 0,30 евра, показују подаци УНКС-а.

Просечне малопродајне цене бензина у Србији су у односу на почетак марта, када је гориво било најјефтиније, повећане за око 7,0 одсто, дизел је скупљи за 11 процената, док је ТНГ аутогас јефтинији за око пола процента.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести