Протест грађана који су узели кредите у"швајцарцима"

Удружење за заштиту потрошача "Ефектива" организовало је данас окупљање грађана испред Владе Србије са циљем да укаже на потребу што хитнијег решавања проблема

отплаћивања кредита у швајцарским францима.     

Незадовољни грађани су позвали Владу Србије на челу са премијером Александром Вучићем да се заузме за решавање овог проблема и указали на чињеницу да је Србија једина држава у региону која и даље нема дефинисану стратегију решавања овог питања, саопштила је "Ефектива".

"Тражимо да се проблем кредита у швајцарским францима реши на исти начин као и у земљама окружења, а то је конверзија тих кредита у евро, по паритету на дан исплате. Већ дуже време указујемо на овај проблем и не добијамо никакав конкретан одговор од државе. Више пута смо покушавали да са надлежним органима и институцијама пронађемо начин да решимо насталу ситуацију у обостраном интересу, али нисмо добили никакву помоћ", изјавио је Дејан Гавриловић, председник Удужења.

"Ово је за сада једини начин да поново покренемо ову тему и представницима Владе укажемо на овај велики проблем, чија је суштина да је неко подигао 50.000 евра у францима, до сада платио 25.000 евра и након осам година отплате дугује око 60.000 евра, чак и више него што је подигао. У истовреме, рата кредита се увећала више него дупло, па је са 25.000 динара отишла на 55.000 динара", рекао је Гавриловић.

Више од 20.000 грађана Србије тренутно је задужено кредитима у швајцарским францима и што више времена пролази, њихов дуг постаје већи.

Једини начин да се ова дугогодишња ситуација ефикасно реши је да се укаже на све негативне последице које је изазвала. Акција "Шипак за банке" ће се борити да транспаретно прикаже проблематично пословање банака у Србији и инсистира на што хитнијем решењу овог великог проблема, наведно је у саопштењу.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести