Пржуљ: Плату са закашњењем прима 650.000 људи у Србији

У Србији око 650.000 запослених прима зараде са закашњењем, док око 50.000 њих не прима никако, рекла је данас Живка Пржуљ са Београдске банкарске академије,

додајући да зараде утичу на мотивацију радника.

"Свега 17.000 приватних предузећа исплаћује зараде редовно", рекла је Пржуљ, додајући да је све то јако лоше за мотивацију за рад.

Она је на регионалној конференцији "Зараде и модели награђивања" у Београдској банкарској академији рекла да зараде апсолутно утичу на мотивацију, али да то не може да се гледа упрошћено у смилсу већа зарада - већа плата - више труда.
"Веома је комплексан тај однос и важно је познавати начине на који зараде делују на мотивацију", навела је Пржуљ и истакла да су у Србији зараде ниске и да не обезбеђују егзистенцијални минимум.

Како каже, плате су недовољне да се људи труде, па такве зараде делују демотивационо, односно стварају апатију и незадовољство.
"Уз то су зараде и неправичне, јер постоје велике разлике, постоји доста учешћа и одлучивања по некој индивидуланој процени, уговорањем са поједницима", казала је Пржуљ на скупу чији је медијски покровитељ Танјуг.

Како наводи, тамо где постоје критеријуми, системи зараде су базирани углавном на школској спреми, и на позицији организације, а нису везани за послове, компетенције и резултате. Према њеним речима, све то утиче демотивационо.

"Мислим да су радници у ствари сви запослени у Србији прилично незадовољни зарадама и да је најгоре то што је веома велики број - око 650.000 њих прима зараде са закашњењем, а око 50.000 не прима никако", истакла је Пржуљ.

Она је истакла и да је према статистичким подацима, просечна месечна зарада око 39.000 динара, а да је потрошачка корпа око 65.000 динара.

Пржуљ је рекла да је опасно када немате критеријуме, односно ако неко пре свега на основу своје процене, неки менаџер, одређује зараде и што нема везе између резултата рада и зараде.

Она је нагласила да су резултати истраживања у Америци на узорку од 200 компанија показали да 10 одсто повећање зараде према учинку утиче на продуктивност 1,5 одсто.

"Зараде према учинку су оно чему треба да тежимо, а не према позицијама, школској спреми, симпатијама", закључила је Пржуљ.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести