Распетљати гасни чвор договором

Министар рударства и енергетике Александар Антић најавио је разговоре с представницима Секретаријата Енергетске заједнице у настојању да се реше отворени проблеми и нађу

балансирана решења у достизању енергетских директива и стандарда ЕУ.– Свако решење мора да балансира реалну ситуацију и наше могућности и захтеве друге стране – рекао је Антић. – До сада смо увек успевали да пронађемо баланс. Ја ћу бити апсолутно посвећен и трудићу се максимално да нађемо те балансе.

Наша политика је да разговарамо с представницима Енергетске заједнице која је један уговорни механизам између ЕУ и земаља кандидата за чланство у Унији, у функцији да Секретаријат Енергетске заједнице да стручну помоћ и подршку земљама које су у преговорима с ЕУ за достизање правила, мерила и критеријума.

Антић је прошле недеље рекао да ће се почетком априла у Београду састати с директором Енергетске заједнице Јанезом Копачем, те подсетио на то да Енергетска заједница није тело које уводи санкције, већ да има одређене мере и да је њена функција да подржи чланице у реализацији пројеката.
Секретаријат Енергетске заједнице саопштио је недавно да је наставио поступак против Србије због споразума с Русијом о испорукама природног гаса којим се нарушава конкуренција и да Србија има два месеца да исправи неправилности.

У образложеном мишљењу достављеном Србији 16. марта наведено је да је споразумом с Русијом из 2012. године предвиђено да је гас који се испоручује намењен искључиво за тржиште Србије, што није у складу с прописима Енергетске заједнице, наведено је тада у саопштењу.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести