Раст БДП-а Србије биће 2,8 одсто

Светска банка је повећала прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) Србије за 2017. годину за 0,5 процентних поена на 2,8 одсто, у односу на првобитну процену из

јуна прошле године.

У најновијем “Извештају о глобалним економским изгледима”, објављеном на званичној интернет страници Светске банке, ова међународна финансијска институција је задржала процену привредног раста Србије за 2018. и 2019. годину на 3,5 одсто у обе године.

Западном Балкану у целини предвиђа се укупан привредни раст од 3,2 одсто у текућој години, а за наредне две године се прогнозира експанзија по стопама од 3,6 и 3,7 процената.

Што се тиче земаља у региону, светски кредитор сматра да ће Хрватска забележити пораст БДП-а од 2,5 процената у 2017. години, Босна и Херцеговина 3,2, Македонија 3,3, Црна Гора 3,6 и Албанија 3,5 одсто.

Глобална економија, према предвиђању Светске банке, у овој години има светлије изгледе, будући да се очекује мало убрзање раста, након прошлогодишњих најлошијих резулата забележених од финансијске кризе 2008. године. Светски зајмодавац, који окупља 189 земаља, процењује да би глобални раст у овој години требало да износи 2,7 одсто на годишњем нивоу. То је ниже од прогнозе банке из јуна прошле године када је типован раст од 2,8 процената, али је боље од лањског раста од 2,3 одсто.

Глобална економија се суочила са низом неповољних кретања у прошлој години, од економских невоља у Кини до превирања на финансијским тржиштима, наводи се у Извештају.

“Охрабрени смо што видимо јаче економске перспективе на хоризонту”, изјавио је председник Светске банке Yим Јонг Ким.

Када је реч о водећим светским привредама, у новом извештају се предвиђа да ће раст БДП-а Сједињених Америчких Држава износити 2,2 одсто у 2017. години у односу на процењених 1,6 процената прошлог јуна.

Светска банка очекује да ће у еврозони привредни раст у овој години бити 1,5 процената, у Јапану 0,9 одсто, Великој Британији 1,2 а у Кини 6,5 посто. Повећана је и прогноза раста Русије са раније процењених минус 0,6 одсто на 1,5 процената у овој години.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести