Расту запосленост и производња, падају камате

Истраживачки тим Ерсте групе подигао је прогнозу раста бруто домаћег производа Србије за 2016. годину на 2,6 одсто с претходна 2,2 процента,

оцењујући, у најновијем извештају „Србија – Макроекономски изглед”„, да ће се позитивна кретања из првог полугођа наставити и у другом делу године.

У првој половини 2016. године српска економија је порасла у просеку 2,8 одсто на међугодишњем нивоу, углавном под утицајем домаће тражње, где су инвестиције задржале снажан тренд, а приватна потрошња почела да убрзава, пише у извештају.

„У фискалној сфери смо могли видети значајно боље резултате буyета”, констатују аналитичари Ерсте групе, додајући, међутим, да на такав резултат снажно утичу разни једнократни ефекти и исплате нижих отпремнина од планираних.

„Уколико се таква кретања одрже, могли бисмо видети снижавање дефицита на око 2,5 одсто БДП-а наспрам првобитно планираних четири одсто”.

Поправили су се и резултати тржишта рада, при чему се стопа запослености повећала са 42,6 одсто у другом кварталу 2015. на 45,9 одсто у другом кварталу 2016, а стопа незапослености је дошла на 15,2 процента, указују економски стручњаци Ерсте групе.

Монетарна политика је остала релаксирана јер је Народна банка Србије од почетка године смањила референтну стопу 50 базних поена, чиме је дошла до историјског минимума од четири одсто. На одлуке НБС-а је углавном утицао амбијент ниске инфлације и одлагање повећања стопе Федералних резерви САД, напомиње се у извештају.

„У монетарној сфери и даље видимо простор за додатно смањење стопе 25 базних поена јер је инфлација и даље испод циљног коридора и релативно је ниска вероватноћа да ће се стопа Федералних резерви САД повећати пре децембра, док девизно тржиште и даље показује присуство притисака у правцу апрецијације”.

„Као главне позитивне ризике по пројекцију, видимо наставак добрих резултата на страни инвестиција, захваљујући стабилнијем економском амбијенту, прописима који погодују пословању и програму санације проблематичних кредита (удео проблематичних кредита је опао с 21,6 одсто на крају 2015. године на 20,2 процента у другом кварталу 2016), који ће побољшати кредитни потенцијал у банкарском сектору и амбијент ниске инфлације”.

Е. Дн.

 

Јавни дуг креће наниже

Нижи дефицит, смањење потенцијалних обавеза и повољније рефинансирање на домаћем тржишту такође су довели до смањења јавног дуга.

Дуг се стабилизовао и у наредном периоду би могао кренути опадајућом путањом и да на крају године буде око 74,5 до 75 одсто БДП-а, наспрам 75,9 процената на крају 2015, оцењује Ерсте група.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести