Република прозива Покрајину, она Републику, а мост стоји

– Уколико Покрајинска влада до 27. априла не уради све што је требало да уради у претходну годину дана, извођач ће прекинути градњу Жежељевог моста у Новом Саду – изјавила је министарка

 грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.Она је, гостујући на ТВ „Пинк”, подсетила на то да је војвођанска влада финансијер изградње тог моста, који се гради десет година, да Влада и Град Нови Сад нису нашли заједничко решење и да све због тога стоји.

– Одржали смо више од 30 састанака у претходну годину дана с људима из Покрајине и Града – рекла је Зорана Михајловић.Она је казала и да је Влада Србије учинила све, иако није уговорна страна, да је понудила решења и да је на Покрајини да та решења прихвати или не.Зорана Михајловић је оценила да постоји могућност или да се не уради ништа или да 27. априла буде познато да мост не може да се ради и да ће се чекати још шест месеци или годину дана.

Објаснила је и да постоји могућност да Покрајина пребаци Новом Саду новац па да Град уради ребаланс буyета и да се на тај начин обави плаћање.
– Важно је да се мост гради, а мост се годину не гради зато што неко покушава да политику стави изнад једног инфраструктурног пројекта – рекла је министарка Михајловић, и додала да неко задржава инвестицију од 43 милиона евра.

Она је најавила да је од тренутка када извођач добије новац и почне да ради, 17 месеци довољно да се Жежељев мост заврши.Миниатарка је рекла да председника Покрајинске владе Бојана Пајтића „моли да изађе у сусрет и да се Жежељев мост коначно заврши”, и додала да ће данас разговарати с градоначелником Новог Сада.

Покрајина је обезбедила новац за наставак изградње Жежељевог моста преко Дунава код Новог Сада и спремна је да га одмах пренесе Граду Новом Саду за ту намену. Тим поводом, да би се избегли застоји у финансирању тог пројекта, покрајинска администрација је сама сачинила нови предлог уговора, трећи по реду, по којем би новац из покрајинског буyета био пренета Граду Новом Саду, саопштено је на јучерашњој конференцији за медије.
Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман критиковао је министарку Михајловић која, како је рекао, обмањује јавност покушавајући да одговорност због застоја радова пребаци на покрајинску администрацију.

– Очекујем да министарка Михајловић престане да износи неистине и да конструктивно приступи решавању тог проблема – рекао је Радоман.Нагласио је да Покрајинска влада из Републичког министарства грађевинарства никада није добила ниједан званичан предлог уговора или модела на који начин да се спроведе пребацивање новца за финансирање изградње моста.

– Зато смо данас ми послали трећи по реду модел. Надам се да овај пут републичка власт неће своје политичке интересе ставити испред интереса грађана Новог Сада, Војводине и Србије – рекао је Радоман.

A. Савановић
 

Покрајина не зна за рокове извођача

На питање новинара шта ће се догодити 27. априла када би, како је изјавила Зорана Михајловић, извођач могао обуставити радове, Радоман је рекао да Покрајинска влада никада није добила било какав податак о томе шта извођач радова захтева и какви су потези које ће повући и када ће се то евентуално десити, те да не може да одговори ни шта ће се дешавати након 27. априла.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести