Рокови из пореског календара истичу данас, 5. јануара...

БЕОГРАД: Послодавцима у Србији данас истиче рок за плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање за неисплаћене зараде за новембар 2017. године, саопштила је Пореска управа у пореском Календару за ову годину.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Послодавац је, кажу, дужан да доприносе обрачуна и уплати истовремено са исплатом зараде, разлике зараде или уговорене накнаде за привремене и повремене послове.

"Уколико не исплати зараду до последњег дана у текућем месецу за претходни месец, послодавац је дужан да најкасније до тог рока обрачуна и уплати доприносе за претходни месец на најнижу месечну основицу доприноса. У супротном, надлежна организациона јединица Пореске управе, по службеној дужности, а на основу расположивих података, обрачунава доприносе у име и за рачун послодавца", упозоравају из Пореске управе.

"Естрадни менаџери" и послодавци дужни су да до петка, 5. јануара, доставе Пореској управи "листу" о закљученим уговорима по основу естрадних програма у претходном месецу, поручују порезници.

"Исплатиоци прихода по основу естрадних програма забавне и народне музике и других забавних програма дужни су да доставе пријаву и обавештење до петог у месецу за уговоре закључене у претходном месецу", наводи се у Календару Пореске управе. 

До краја радне недеље истиче и рок за достављање извештаја о извршењу обавезе запошљавања особа са инвалидитетом за претходни месец.

За седам дана, 10. јануара, истиче време до којег се могу поднети пријаве и платити порез на премије неживотних осигурања за претходни месец.

Рок за плаћање месечних аконтација пореза на приход од обављања самосталне делатности је 15. јануара као и за плаћање доприноса за свештенике и верске службенике, за домаће држављане запослене у иностранству и за иностране пензионере за претходни месец.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести