Русија обећала помоћ у извозу на тржиште Царинске уније

Руска страна је обећала да ће учинити све да њихови партнери у царинском савезу - Белорусија и Казахстан, убрзају процедуре издавања извозних дозвола српским произвођачима меса и млека,

изјавила је данас Танјугу министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

"Добили смо уверавања да ће овај проблем бити врло брзо решен", казала је Богосављевић Бошковић у телефонској изјави, након састанка са министром пољопривреде Руске Федерације, Николајем Фјодоровим.Она је пренела да је било речи и о могућностима извоза уситњеног меса из Србије, као и да јој је Фјодоров обећао да ће на нивоу Царинског савеза проследити на разматрање предлог Србије за даљу либерализацију трговине појединим пољопривредним и прехрамбеним производима.

Према речима Богосављевић Бошковић, тај разговор је био изузетно конструктиван и отворен и истакнута је обострана заинтересованост за унапређење сарадње између две земље у области пољопривреде  "У Србији је доста компанија које се баве производњом и прерадом меса и млека заинтересовано за извоз на руско тржиште. На претходном састанку договорили смо се да контроле испуњености услова објеката заврше наше стручне службе", рекла је министарка, која се захвалила на поверењу које нам у том смислу пружа руска страна.

На овај начин, део извозних процедура је убрзан и поједностављен, али ипак, то није довољно, приметила је она.Богосављевић Бошковић је објаснила да је потребно да након гаранција са наше стране, нови објекти буду објављени на листи одобрених за извоз на тржиште царинског савеза.За нас је важно да се овај технички део посла обавља брже и ефикасније, додала је.

Разговарали смо и о могућности да на ово тржиште извозимо ситно конфекционирано, то јест уситњено месо, и у том смислу истакли смо да су наше слузбе у потпуности оспособљене за контролу следљивости сировина у складу са стандардима које руска страна тражи, рекла је Богосављевић Бошковић.
"Руска страна је ову нашу молбу прихватила и врло брзо ће о њој донети одлуку, надам се позитивну".

Српска министарка пољопривреде такође је замолила колегу Фјодорова да подржи и  предлог Србије за даљу либерализацију трговине појединим пољопривредним и прехрамбеним производима, као што су шећер, живинско месо, поједине врсте сирева, неке врсте алкохолних пића."Ово су, иначе, производи изузети из режима слободне трговине. За руску страну, ова либерализација не би значила угрожавање интереса њихових произвођача, а било би итекако важно и подстицајно за поједине гране наше пољопривредне производње и прехрамбене индустрије", нагласила је Богосављевић Бошковић.

Будући да ово питање није у искључиво надлежности Министарства пољопривреде Руске Федерације, Фјодоров је обећао, како је навела, да ће наш захтев проследити на разматрање на нивоу царинског савеза.Министарка је рекла да је и овог пута предложила да се позову руски инвеститори да улажу у наш прехрамбен сектор.

"Велики је број предузећа у овој области која су предмет приватизације код нас тренутно. Верујем да би многа од њих могла бити интересантна управо за руске инвеститоре. И у том смислу сам добила подршку и разумевање Фјодорова, и његових сарадника", навела је Богосављевић Бошковић.На крају, договорили смо и сарадњу у смислу подршке заинтересованих компанијама да учествују на изложбеним манифестацијама које се организују на територији Републике Србије и Руске Федерације, казала је Богосављевић Бошковић.

Она је упутила позив руској страни да буде земља партнер на нашем новосадском сајму, као и да министар Фјородов буде гост на тој манифестацији.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести