С дугом од 400 милиона евра Петрохемију нико неће

Српски премијер Александар Вучић изјавио је да држава Србија мора да преузме дугове панчевачке „Петрохемије” од око 100 милиона евра да би она могла наћи

стратешког парнтера. Објаснио је да Петрохемија данас има 50 милиона евра на рачуну, али да ће на крају године ипак држава морати да плати око 100 милиона евра јер је тешко наћи инвеститора заинтересованог за улагање док постоје толики дугови.

– Желимо да поставимо ствари на чисто и да немамо дугове из прошлости који би нас оптерећивали јер тако постоји нека шанса да пронађемо стратешког партнера – рекао је Вучић. – Држава Србија је „крварила” због петрохемијског комплекса у финансијском смислу, а и у децембру ће то бити случај.

Мада су већина дугова „Петрохемије” заправо заостали неплаћени рачуни направљени током деведесетих година прошлог века, до сада питање дуговања никада није решено, нити решавано на прави начин, који би омогућио том предузећу да стане на здраве ноге. Панчевачка „Петрохемија”, која након двонедељног ремонта поново ради пуном паром, данас дугује око 400 милиона евра, и то највише НИС-у и „Србијагасу”, Фонду за развој, ЕПС-у и „Лукоилу”. По плану реорганизације, део тих дугова биће претворен у власништво поверилаца у тој панчевачкој фабрици и ту би највећи проценат требало да припадне НИС-у, који иначе већ поседује готово 12 одсто акција у том предузећу.

Уколико све буде ишло по државном плану, дугови тог предузећа до краја године биће 105 милиона евра мањи, али то никако не значи да ће финансијски биланси бити уређени и сређени. За толико ће само бити мањи дугови који доспевају на наплату до краја ове године, али ће преостати још око 400 милиона евра за које се тражи решење. Има најава да би се кроз Унапред припремљени план реорганизације, која би трајала до почетка 2018. године, могао решити део дуговања, док би преостало било решено претварањем дела предузећа у власништво поверилаца.

Љ. Малешевић

 

Тренутно нема заинтересованих стратешких партнера

Тренутно нема заинтересованих за Петрохемију и сасвим је извесно да их неће ни бити док постоје толики дугови. У наредних неколико година – јер она сада послује „у плусу” – дугови би морали да се смање, како из личних средстава предузећа, тако и уз помоћ државе, и тек онда би се могао тражити потенцијални инвеститор, односно стратешки партнер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести