Само Босна слабија од Србије

Србија је незнатно напредовала по конкурентности пошто се у извештају „Глобални индекс конкурентности 2016–2017” попела четири позиције, на 90. место.

 На листи је рангирано 138 земаља.Прва три места на листи задржале су Швајцарска, Сингапур и САД, а најмање конкурентан у свету је Јемен, на 138. месту листе, објавио је Светски економски форум.

– Смањење отворености глобалне економије нарушава конкурентност и отежава лидерима да предводе одржив, инклузиван рад – истакао је оснивач и председавајући Форуму Клаус Шваб.Од земаља из окружења, све осим Босне и Херцеговине су боље пласиране од Србије – Македонија је на 68. месту, Хрватска на 74, Албанија на 80, Црна Гора на 82. а БиХ на 107.

Гледано према критеријумима за оцену конкурентности, Србија је по здравству и основном образовању 53. у свету, по високом образовању и обукама 69, а по инфраструктури 74.Међутим, према подиндексу „Иновације и фактори софистицираности” Србија је међу последњима са 120. местом у свету, односно на 125. месту по софистицираности бизниса и на 108. по иновацијама.

Србија се није добро показала ни по ефикасности тржишта производа, ефикасности тржишта рада, развоју финансијског тржишта. 

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести