Сечањ први у реду за „Тенисову” фарму, али...

За два дана немачки краљ меса Клеменс Тенис стиже у Београд да би до краја дефинисао услове улагања у Србији. Домаћин ће му бити министар пољопривреде и заштите

животне Бранислав Недимовић, с ким ће договорити детаље будуће сарадње, укључујући и динамику инвестиција од близу 400 милиона евра.

Недимовић је недавно изјавио да ће прва „Тенисова” фарма бити у Банату, што је медији навело на то да нагађају да ће камен темељац за изградњу прве фарме у Србији бити у Зрењанину. Но, Савет Владе Србије за економски развој донео је одлуку о подстицајним средствима страним  компанијама које ће отворити нова радна места и уложити велики новац, и међу општинама у којима ће се инвестирати навео Сечањ па је све више оних који уверавају да ће немачки „Тенис” доћи управо у ту средњобанатску општину. У његов долазак верује и сечањски председник општине Предраг Милошевић.

– Немачка фирма „Тенис” ће у Сечњу отворити фарму свиња – рекао је Милошевић. – Та инвестиција ће омогућити отварање између 150 и 200 радних места у нашој средини. Велику захвалност за тај посао дугујемо Републици и Покрајини, чију смо подршку имали од старта, а од државе ћемо добити подстицајна средства у износу од 170 до 190 милиона динара. Очекујем да „Тенис” почне радове већ у децембру.

Но, то што први човек сечањске општине узима здраво за готово још нема званичну потврду. Министар Недимовић је  за „Дневник” изјавио да се саопштавањем општине у којој ће „Тенис” отворити прву фарму треба још сачекати.

– Полако, још се ништа не зна. У наредним недељама ће све бити јасније – истакао је Недимовић.

Ваља подсетити на то да је министар Недимовић пре само месец дана истицао да „Тенисова” прва фарма свиња неће моћи да почне да ради пре пролећа наредне године јер пре тога Србија мора да испуни један од услова тог инвеститора, а то је да прекине вакцинацију свиња против свињске куге јер она блокира наш извоз меса на тржиште Европске уније. Недимовић је објаснио да Србија намерава да до краја године прекине ту вакцинацију, али ће претходно морати да буде формиран компензациони фонд из којег ће произвођачима бити исплаћивана одштета у случају да се појаве нова жаришта болести.

– Нама прекид вакцинације и тако следује, а немачки произвођач се такође интересовао докле смо одмакли у решавању тог проблема – нагласио је Недимовић.

Љ. Малешевић

 

Фарме и оранице

Иначе, прве најаве о доласку „Тениса” у Србији датирају још од децембра 2014. године. Прошле године у априлу потписан је Меморандум о разумевању између компаније и Републике Србије. Већ тада је речено да „Тенис” намерава да у Србији изгради укупно десет фарми. За сваку ће му бити потребно око 15 хектара грађевинског земљишта и по 3.000 хектара  ораница на дугорочан закуп, на којима би се производила храна за товљеника, али и одлагао стајњак. У Србији је од почетка ове године на снази Закон о пољопривредном земљишту који предвиђа закуп ораница на 30 година на основу планираних инвестиција, и то је управо оно што „Тенису” треба, тако да нема више разлога да одлаже инвестирање у Србију.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести