Сертић: Мере штедње како би реална привреда почела да ради

Министар привреде Жељко Сертић оценио је данас да је главни циљ мера штедње Владе Србије да се подржи приватни, реални сектор који је загушен многим стварима.

"Главни циљ је да се омогући да реална привреда почне да ради. Реална привреда је данас загушена многим стварима, од закона који су у неким стварима неусаглашени, проблеми са инспекцијама, проблеми са јавним предузећима која су добила неку врсту јавних овлашћења од државе, а која су неефикасна и не раде како треба свој посао", рекао је Сертић за РТС.

Он је поновио да је јавни сектор превелик у односи на приватни - реални сектор и додао да мере које се данас доносе неће имати ефекат за месец или два месеца, већ наредне две године.
"Као што мере које су донете пре три, четири године данас плаћамо и данас имамо проблем, тако ће ове мере дати резултате тек у наредном периоду", рекао је министар привреде.

Говорећи о увођењу реда у јавна предузећа, Сертић је поновио да ће она бити изузета из платних разреда, али да ће се брзо изаћи са мерама за јавна предузећа, како ће пословати, трошити новац.
"Досадашње субвенције које су добијали неће бити на нивоу који су добијали до сада. Сваки динар који добију од државе ће морати да образложе како су потрошили. Неће моћи да се деси да неко предузеће добије подршку за редовно пословање, а да та средства оду у улагања у хотеле", нагласио је министар привреде.

Упитан због чега су ребалансом буџета повећане субвенције за јавна предузећа за 13 милијарди динара, он је рекао да су то обавезе које морају да се реализују и које нису добро планиране буџетом за 2014. годину, али да ће буџетом за 2015. годину многе ставке бити смањене.
Говорећи о судбини 502 предузећа у реструктурирању, он је рекао да има заинтересованих купаца, али да не може да се гарантује да ће свако предузеће бити продато.

"У највећем броју предузећа ће бити бирано најмање лоше решење. Због тога јако је важно да сарађујемо са синдикатима, са руководством. Формиране су радне групе и већ од наредне недеље крећу састанци буквално за свако предузеће", рекао је Сертић.
Од неформалних састанка земаља западног Балкана и Европске комисије очекује многа усаглашавања на инфраструктурним пројектима који су важни за Србију, али и регион.
"Очекујем обезбеђивање логистичке подршке малих и средњих предузећа и њихово повезивање у региону. Лакше обезбеђивање средстава за инфраструктурне пројекте", закључио је министар привреде.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести