Сертић: Предузетницима за сада 16 програма и 10,7 милијарди

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да је у оквиру Године предузетништва, од укупно 33 планирана до сада отворено 16 програма за предузетнике, уз 10,7 милијарди динара предвиђених за подршку.

Сертић је, на презентацији истраживања Светске банке о ставовима грађана Србије о предузетништву истакао да је очекивање такво да ће програми подршке предузетницима у оквиру Године предузетништва, постићи пун капацитет у мају или јуну.

Он је објаснио да је од укупне суме планиране за подршку у 2016. (16 милијарди динара), тренутно доступно 10,7 милијарди динара подршке, пре свега кроз кредите Фонда за разбој, подршку за извоз, факторинг и остало што ради АОФИ (Агенција за осигурање и промоцију извоза).Министар је подсетио да, када је реч о предузетништву и подршци, и Министарство трговине туризма и телекомуникација има своје пројекте, а има их и Министарство омладине и спорта.

"Имамо и наше пројекте везано за инфраструктуру од 500 милиона динара, за изградњу путева, инфраструктурно опремање, где је план да 50 одсто финансирамо ми, а другу половину општине", рекао је он и подсетио и на међународни програм ЦОСМЕ за мала и средња предузећа, али и на оне вредне око милијарду динара у оквиру Националне службе за запошљавање.

Сертић је подсетио да предузетништво није само питање отварања фирме и питање рада, већ је то и креативност, право и обавеза, филозофија и начин живота."Данашње компаније које су водеће у свету, и које су веће и од државе, попут Кока-Коле, Мекдоналдса и слично, почеле су од идеје једног човека или породице, као предузетничке делатности“, илустровао је он.

Сертић се осврнуо на истраживање Светске банке које је данас представљено и навео да је оно изузетно важно, те да ће дати почетне позиције и стање ствари, након чега се морају поставити циљеви и тачке мерења.Министар је рекао да влада са Светском банком сарађује на различитим пројектима, не само када је реч о фискалној консолидацији и аранжману који је Србија закључила са ММФ-ом, већ та банка помаже и око реструктурирања важних сектора у држави.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести