Сертић: Развој малих и средњих фирми треба да прати ЕУ оквир

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да је за Србију, као кандидата за чланство у ЕУ, од изузетног значаја да се, када је реч о развоју малих и средњих предузећа,

у што већој мери усклади са европским законодавним оквирима.

"То потврдују и стратешка документа у овој области, али и посвећеност том процесу још од 2003. године, од Европске повеље за мала предузећа", рекао је Сертић на конференцији УСАИД-а о малим и средњим предузећима.

Министар је истакао и знацај примене Акта о малим предузећима у Србији и поред тога што тај документ није обавезујући део законодавства и што чланице у области политике развоја малих и средњих предузећа и предузетништва имају слободу у њеном креирању.

У тај процес је, како је рекао, укљуцено 25 институција, што потврђује комплексност политике развоја малих и средњих предузећа, али и њен значај имајући у виду да овај сектор чини највећи део привреде земље.

Сертић је подсетио да код нас 99,8 одсто привредних субјеката чине микро, мале и средње фирме, које генеришу две трећине промета и запослености, и притом учествују са 43,2 одсто у извозу нефинансијског сектора.

"Зато је неопходно да се у свим елементима вођења економске политике прво полази од њихових потреба и ефеката које ће нови прописи или мере имати на њих", рекао је Сертић.

Он је подсетио да је оквир политике развоја малих и средњих предузећа у Србији промењен у односу на последњи циклус извештавања о спроводењу Акта о малим предузећима који је спроведен у 2011. години, усвајањем новог стратешког документа - Стратегије за подршку развоја малих и средњих предузећа, предузетништва и конкурентности за период од 2015. до 2020. године.

Приликом израде Стратегије, како је рекао, као референтни оквир коришћен је управо Акт о малим предузећима, уз уважавање специфицности пословног амбијента у Србији.

Стратегија се, подсећа министар, базира на шест стубова, односно приоритетних области у наредном петогодишњем периоду, а то су унапређење пословног окружења, приступа изворима финансирања и новим тржиштима, развоју људских ресурса, јачању одрживости и конкурентости малих и средњих предузећа и развоју и промоцији предузетничког духа и подстицању предузетништва жена, младих и социјалног предузетништва.

"На основу приоритетних мера дефинисаних Стратегијом, израђен је и Акциони план за њено спровођење за 2015. са пројекцијом за 2016. годину, који даље те мере преводи у конкретне активности чија ће реализација допринети унапређењу, даљем расту и развоју сектора малих и средњих предузећа", закључио је министар привреде.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести