Сертић: Сеча директора није довољна

– У наредних 30 до 60 дана Влада ће донети акционе планове за реформу рада „Србијагаса” и „Путева Србије” – изјавио је министар привреде Жељко Сертић. Он је додао да су планови за

измене рада ЕПС-а и „Железница Србије” већ донети.

– То су четири компаније које носе велики ризике по макроекономску стабилност – навео је Сертић на „Копаоник бизнис-форуму”, уз напомену да је неопходна реформа фирми које праве огромне губитке.

Илуструјући колики је то проблем, он је рекао да је око 500 јавних предузећа у 2013. направило губитак од око 51 милијарду динара.

Говорећи о ЕПС-у, Сертић је казао да концепт промене у том предузећу подразумева и мањи број управљачких места. Међутим, како је рекао министар, цео концепт реформе неће се вртети око сече директора, већ око ефикаснијег рада те фирме.

– Цео процес реформе неће зависити од тога колико ћемо смањити број директора, већ како да та фирма ради ефикасно – рекао је Сертић.

Говорећи о индустријализацији која је и тема овогодишњег форума на Копаонику, Сертић је рекао да је од многих економиста и привредника у последње време чуо „нека нама држава да паре па ћемо имати индустријализацију”.

– Од тога нема ништа – поручио је Сертић.

Министар привреде изјавио је да је у Србији до 2015. године приватизовано укупно 3.047 предузећа и да је остварен приход од 3,7 милијарде евра.

– До 2015. године у Србији је приватизовано 3.047 предузећа, а за те приватизације је добијено 3,7 милијарде евра, односно у просеку око 1,2 милион по предузећу – казао је Сертић, и додао да би просечна добит од продаје фирми била мања да није било приватизације у којој је учествовао „Теленор”.

Подсетио је на то да је за приватизацију остало нешто више од 500 предузећа „која су у озбиљним проблемима”.

– Деведесте пет одсто тих предузећа је потпуно технолошки застарело – казао је он, и навео да је почетна тачка за приватизацију „потпуни минус” јер ниједно од тих предузећа нема раст.

Министар  Сертић критиковао је градоначелнике због немара који исказују према привреди и предузећима која раде у њиховим срединама. Он их је позвао да подстакну и помогну сваку врсту привредне активности јер је то једини начин да њихове општине напредују.

С. Г.

 

Од Телекома бар 2,5 милијарде

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да ће сутра бити познато колико се компанија јавило на позив за избор приватизационог саветника за Телеком Србија, и најавио да ће до јуна или јула бити познато како ће та компанија бити приватизована.

Сертић је рекао да држава рачуна на максимални приход од приватизације Телекома и да би држава требало да приходује најмање 2,5 милијарде евра.

– Ја се надам да ће то бити знатно више него што смо имали понуду пре неколико година, када је понуђен одређени износ, а држава одустала од тога. Држава има већи пакет и тада је, чини ми се, процена била око две милијарде за Телеком и надам се да ћемо сада имати најмање 2,5 милијарде, па навише – истакао је Сертић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести