СЕС: О минималцу вероватно на идућој седници

На данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) није било речи о висини минималца, а та тема највероватније ће бити на дневном реду СЕС-а на првој наредној седници у марту, саопштио је данас

 председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.Он је новинарима на конференцији у Влади Србије након седнице СЕС-а рекао да је та иницијатива синдиката стигла у СЕС и да ће бити разматрана на првој следећој седници колегијума тог тела."Онда ће вероватно минималац бити тема прве наредне седнице која ће бити одржана у току идућег месеца", рекао је Атанацковић.

Он је казао да је на данашњој седници на дневном реду било 10 тачака, међу којима и информација о спречавању синдикалног деловања од стране послодаваца у многим фирмама у земљи.Једна од тема били су и ефекти примене Закона о раду.     Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да се Закон о раду добро показао у пракси и да је његова примена допринела унапређењу пословне климе у земљи, јачању колективног преговарања и јачању капацитета за борбу против сиве економије.

Вулин је рекао да одмах после избора очекује да ће се у скупштинској процедури наћи закони којима је регулисано питање организовања штрајкова, решавања радних спорова, ваучера за сезонски рад и рад агенција за привремено запошљавање.Говорећи о примерима сузбијања синдикалног организовања у фирмама и непоштовања права радника, Вулин је рекао да инспекција одмах реагује, али да је нека дела тешко доказати.

"Увек је потребан још један доказ или реч, а радници који се суочавају са проблемима, раде прековремено а не плаћа им се тај рад, често неће да говоре јер страхују за свој посао", рекао је Вулин.Он је казао да би послодавци требало да имају у виду да су синдикати корисни и за њих и да је установљено да у неким фирмама постоје "различити начини избегавања синдикалног деловања".

Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да Закон о раду није произвео негативне ефекте у мери у којој су за то страховали синдикати.Он је казао да су синдикати страховали да неће доћи до потписавања колективних уговора за различите гране, али да су они ипак потписани и да је њима покривено око 500.000 људи.

Орбовић је казао да, међутим, у реалном сектору има проблема, да постоје чести примери непоштовања права радника, да су они често изложени мобингу и да им се у неким фирмама не дозвољава синдикално деловање.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести