Синдикалци: Антић обећао - нема стечаја за Ресавицу

Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља (ЈП ПЕУ) Ресавица неће отићи у стечај и наставиће нормалан рад и после 31. маја.

То је, како тврде из синдиката Ресавице, обећао министар рударства и енергетике Александар Антић данас у разговору са синдикалцима и руководством рудника у Београду. 

"Преносећи став Владе Србије, Антић нам је рекао да нема говора о стечају ЈП ПЕУ Ресавице и да ће предузеће наставити са нормалним радом и после 31. маја", рекао је за Танјуг саветник у Синдикату радника ЈП ПЕУ Горан Николић, после састанка.

Према његовим речима, у разговору је закључено да до 31. маја, уз помоћ Министарства, мора да се реши проблем наслеђених дугова према држави, радницима и повериоцима, како би се омогућило нормално функционисање предузећа и избегла блокада рачуна.

Николић је додао да је на састанку речено да Електропривреда Србије "сутра усваја план пословања, кога ће хитно усвојити и Влада после празника, и да ће почетак испоруке угља термоелектранама кренуту најкасније идуће седмице".

"У среду, 17. фебруара, заказан је састанак у Агенцији за приватизацију поводом  реорганизације предузећа, а дан касније састанак са министрима Антићем, министром привреде Жељком Сертићем, финансија Душаном Вујовићем и министом за рад и социјална питања Александром Вулином, у вези са осталим захтевима штрајкача", рекао је саговорник Танјуга.

Предложено је да се протест рудара свих девет рудника у Сењском руднику, заказан за 19. фебруар, одложи и да се сачека исход раговора са министрима, међутим, "до тада ће се сваки дан одржавати штрајкови упозорења у трајању од по један сат", наводи Николић.

Председник Синдиката радника ЈП ПЕУ, Небојша Миленковић, каже за Танјугу да је састанак са Антићем био "веома успешан" и да је лично задовољан".

Рудари у другој смени рудника Ресавица почели су данас штрајк упозорења, сходно одлуци организовању штрајкова упозорења у свих девет рудника ЈП ПЕУ, донетој јуче на седници Главног одбора Синдиката тог предузећа "због неиспуњења штрајкачких захтева и закључака са састанка с министрима рударства и енергетике од 22. јануара".

Рудари траже да почне испорука угља из ЈП ПЕУ термоелектранама Електропривреде Србије, да се регулише статус предузећа после 31. маја и најави реорганизација, да се исплате накнаде за сменски рад, уплате доприноси за пензиони стаж за 2011. и седам месеци 2012, да се у стални радни однос приме јамских радници који раде дуже од годину дана и да се направи социјални програм на основу члана 74. Колективног уговора за ЈП ПЕУ.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести