Скоро па емотивни радници!

На овогодишњем сајму Consumer Electronics Show у Лас Вегасу фирме су представиле роботе који могу да распознају чланове породице и да разговарају са њима,

 да пазе ко је у кући а ко не, итд. Тако робот Хаб, повезан с осталим паметним уређајима у дому, користи технологију за препознавање гласа како би извршио задатке попут укључивања клима-уређаја или промене опције на сушилици за веш помоћу једноставних гласовних наредби.

Опремљен је интерактивним заслоном који пружа разне информације, попут слика унутрашњости фрижидера или гласовних упутстава за припрему одређених јела. Нуди и додатне опције као што су могућност репродукције музике, активирање аларма, креирања подсетника и пружања информација о временским приликама и стању на друмовима.

Може се кретати и љуљати у месту, показати разне емоције мењајући лице на свом заслону. Може и да одговара на постављена питања говором тела, на пример климањем главе. Зна када је неко од чланова породице отишао из куће, када се вратио или када је отишао на спавање. Постоје и мини роботе који су допуна Хабу, а они се могу “разбацати” по другим собама. Опремљени заслоном, функционишу као проширена рука Хаб Робота.

Airport Guide Robot – који ће ускоро бити постављен на једном међународном аеродрому  у Кореји – интелигентни је асистент који путницима пружа информације одговарањем на питања на енглеском, кинеском, јапанском и корејском. Након скенирања путникове карте, робот може дати детаљне информације о времену и локацији укрцавања и временским приликама у одредишту лета. Даје упутства за долазак до одређене локације унутар аеродрома, уз процену удаљености и трајања хода. Ако касните на лет или сте се изгубили, отпратиће вас до зоне за укрцавање или било које друге локације која вам је потребна.

Airport Cleaning Робот је роботски усисивач опремљен великим спремиштем за прашину, као и са више четака и мотора. Може да чисти разне површине, од плочица до тепиха. Вишеструки сензори за откривање светла и осјетљиви одбојници који откривају препреке увек су активни, као и технологија за симултану локализацију и мапирање, захваљујући којој је робот увек свестан своје локације.

Lawn Monjing Робот  користи технологију усисивача ХОМ-БОТ, као и више сензора и браника како би брзоротирајућом оштрицом косио прецизно и сигурно, као и да би препознао препреке попут стабала или живице.
Kuri је кућни робот пријатељског опхођења и изражајних очију, и, наводно, сам може да заобилази препреке у домаћинству. Опремљен је камерама, смештенима у очима, којима може да снима фотографије и видео, препознаје лица и пази на кућу док су чланови породице одсутни.

Oli је стони робот који може да распозна различите чланове домаћинства и прилагођава се различитим особностима. Располаже вештачком интелигенцијом коју је створила група неуро-научника и стручњака за машинско учење, па се његова личност развија у складу с обрасцима интеракције.

Н. Д.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести