Слике чекају процену, а зграду узео Фонд

О проблемима и дуговима банака које су отишле у стечај наслушали смо се ових дана. А шта се догађа када Привредни суд донесе одлуку о стечају и када се одреди управник који ће то да ради?

 Код нас је уобичајено да је то Агенција за осигурање депозита. Креће поступак наплате поверилаца. Продаја и наплата нису лаке. Тако је из стечајне масе Развојне банке Војводине до сада наплаћено милијарду и 41,7 милион динара, што је кап у мору јер је та банка пре гашења имала губитак већи од 14 милијарди динара. Повериоци траже девет милијарди, а Привредни суд у Новом Саду признао је само две. За остатак су у току судски поступци.

Што се тиче имовине коју је пре гашења имао РВБ, она је на почетку поступка подељена између ње и Развојног фонда Војводине. Потоњем је припало вредније парче, рецимо, нова велика пословна зграда у самом центру Новог Сада.

Стечајни поступак за Развојну банку Војводине је почео 8. априла прошле године и спроводи га Агенција за осигурање депозита. Како за „Дневник“ кажу у Агенцији, највише запослених који се баве стечајним поступком ангажовано је на наплати потраживања РВБ-а. Пођеднако се ради на наплати потраживања од грађана и од правних лица. Циљ је да се обезбеди што више новца да би се повериоци пропале банке обештетили што је више могуће...

Д. Вујошевић         

 

(Опширније  прочитајте у нашем штампаном издању од суботе, 22.новембра)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести