Соја догурала до 320 евра

У структури овонедељног промета на Продуктној берзи у Новом Саду били су заступљени

пшеница, кукуруз и соја, при чему су, сходно оствареном промету, доминирали соја новог рода и пшеница.

Сојом је трговано искључиво „на зелено”, односно, уз мање разлике од уговора до уговора, за испоруку новог рода од почетка септембра до половине октобра. Уговори су закључени у укупној количини од 500 тона, по просечној цени од 43,43 дин/кг, с ПДВ-ом (39,48 дин/кг без ПДВ-а), односно у динарској противвредности 320 евра тона, без ПДВ-а. Цена новог рода за терминску испоруку је тиме, у односу на претходну недељу, у порасту више од шест одсто и полако се приближава актуелној цени старог рода за промптну испоруку.

Најзначајнија ценовна померања током протекле недеље догађала су се на тржишту кукуруза. Двонедељна констатација о све мањој понуди кукуруза, током ове недеље добила је свој пуни смисао. Кукуруза је тренутно у понуди врло мало, што је довело до тога да се закључи само један берзански уговор у количини од 100 тона, и то по 22,55 дин/кг, с ПДВ-ом (20,50 дин/кг без ПДВ-а), што је чак 12,64 одсто више него у претходном периоду. Евидентно је да ће се до пристизања новог рода, прошлогодишњи кукуруз високо ценовно котирати и да ће га куповати, у мањим количинама, само онај ко мора.

Тржиште пшенице је и даље ценовно веома стабилно. У оквиру прометованих 600 тона хлебног зрна постигнута је јединствена цена од 16,28 дин/кг, с ПДВ-ом (14,80 дин/кг без ПДВ-а), што је идентично ценовном нивоу од прошле недеље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести