Спасавање малих фарми

Директорка корпоративних и регулативних послова „Мојих брендова” Светлана Глумац оценила је да се повећањем границе за ниво афлатоксина у млеку на 0,25 микрограма по килограму,
mleko/R. Hadzic
Фото: Дневник/архива/Р. Хаџић

штите домаћи произвођачи, поготово мали, а да се при томе не доводи у питање квалитет млека.

– Влада Србије је морала да изађе у сусрет малим произвођачима – поручила је Светлана Глумац у изјави Танју. – Ми не желимо да пољопривреда умре, да фармери кољу стоку јер не могу да прехране своје породице.

Она је подсетила на то да је ниво афлатоксина подигнут с 0,05 микрограма по килограму, што је граница коју има само неколико земаља ЕУ, на 0,25, што је стандард који је Србија, како је рекла, имала целе прошле године.

Подсетивши на то да три четвртине земаља у свету примењује стандард по којем је дозвољени ниво афлатоксина у млеку 0,5 микрограма по килограму, Светлана Глумац је навела да се очекује разумевање потрошача те поновила да је млеко апсолутно безбедно.

Она је оценила да је та мера Владе изузетно добра, а реч је о одлуци коју је припремила Радна група Владе формирана након претходне афере с алфатоксином.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је Тањугу да је стручна Радна група предложила да дозвољени ниво афлатоксина у млеку М-1 буде буде 0,25 микрограма по килограму, што је два пута ригорозније од међународно признатог стандарда.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести