Споразум из Брисела диже вредност „Телекому”

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је за добијање троцифреног телефонског кода за Косово важна сагласност Србије.

Љајић се у Женеви састао с генералним секретаром ИТУ Хаулином Yаом, који је рекао да ће ИТУ помоћи имплементацији споразума у области телекомуникација, који је у Бриселу постигнут између Београда и Приштине. Он је казао да је на том састанку затражено да се тај споразум испоштује. Додао је да су три стране у споразуму важне за његову имплементацију: Међународна унија за телекомуникације (ИТУ), Србија и Аустрија, као страна која ће поднети захтев у име Косова, односно у овом случају ЕУ.

– Аустрија још није поднела захтев – истакао је Љајић и додао да је рок за подношење захтева 15. новембар.

На питање ко ће бити власник броја 383, Љајић је рекао да је споразумом дефинисано да у билтену, где су садржани сви кодови за географске територије, „Косово буде са звездицом”.

Говорећи о оснивању ћерке-фирме „Телекома Србија”, Љајић је истакао да се чекају још два-три дана и да се нада да неће бити опструкција. Он је указао на то да се ћерка-фирма региструје на Косову и у АПР-у и да ће „Телеком” добити пуну трајну лиценцу за фиксну телефонију и привремену лиценцу за мобилну.

Он је додао да неко ко има ту дозволу може учествовати на тендеру који ће бити расписан 2017. године.

– Уколико „Телеком” евентуално не буде продат, привремена дозвола се продужава, али је важно да се у случају продаје, повећава вредност „Телекома” и омогућава компанији да учествује на том тендеру – објаснио је Љајић. – ВИП и „Теленор” су најавили и већ траже разговор, везано за њихове лиценце на Косову, с обзиром на то да „Теленор” има шест базних станица, а ВИП једну и они траже лиценце за своје базне станице.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести