Србија на 94. месту земаља најјефтинијих и најскупљих за живот

На листи 119 земаља најјефтинијих и најскупљих за живот, Србија се нашла на 94. месту, иза Бугарске, али испред Румуније, БиХ, Албаније, по ранг-листи коју је направио сајт Numbeo.com,

а објавио британски лист „Индепендент”.

Као основа истраживања узета је држава Њујорк, с индексом потрошачких цена (ИПЦ) 100, тако да, ако је ИПЦ неке земље 70, трошкови живота у тој земљи су 30 одсто нижи него у Њујорку, док, с друге стране, ако ИПЦ износи 120, онда су ти трошкови 20 одсто виши.По истраживању сајта „Нумбео”, ИПЦ у Србији износи 43,29, што значи да су цене робе и услуга у нашој земљи 56,71 одсто ниже него у Њујорку, трошкови становања, с индексом 8,47, нижи су 91,53 проценат, али је значајно нижа и куповна моћ становништва – 60,85 одсто.

Када је реч о земљама региона, Македонија је заузела 112. место, уз још ниже потрошачке цене него у Србији, с индексом 37,41, а Босна и Херцеговина је на 96. месту. Бугарска је, по тој листи, скупља за живот од Србије, и налази се на 93. месту, а Црна Гора на 85. Међу пет држава најјефтиних за живот када су у питању потрошачке цене, су азијске и северноафричке државе, попут Индије, Непала, Пакистана, Туниса и Алжира. Пет земаља које ће вероватно „појести” банковни рачун када се плаћају основне намирнице и услуге су Швајцарска, Норвешка, Венецуела, Исланд и Данска.

Листа коју је презентовао сајт Numbeo.com представља поредак држава по висини трошкова живота, а осим потрошачких цена, у листу улазе цене рентирања станова, оне у малопродаји, ресторанима и куповна моћ.

С. Г.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести