Срем и Мачва траже откуп још 10.000 свиња

Републичка дирекција за робне резерве, након што је држава одлучила за интервенише на тржишту стоке и уђе у откуп товљеника, за два дана успела је да откупи 5.000 комада

товних свиња, колика је и била квота, али су потребе сточара много веће од онога што је у овој транши купљено.

Овога пута Републичка дирекција за робне резерве откупљивала је свиње прве класе по 160 динара килограм, а друге по 140, и то преко пет кланица: ИМ “Матић” Нови Сад, ПКБ–ИМЕС Падинска Скела, “Алф промет” д. о. о. Каћ, АД “Јухор” Јагодина и АД “Неопланта” Нови Сад.

Сточари у Срему објашњавају да је Републичка дирекција за робне резерве понудила чак 30 динара више по килограму од тренутне цене на тржишту и да због тога и не чуди велико интересовање узгајивача свиња за продају. Тим пре што ће држава свиње откупљене за познате кланице исплаћивати у року од 15 дана. Највише товљеника откупљено је у Мачви и Срему, а утовара је било и у Суботици, Жабљу и Крагујевцу. 

Међутим, велики проблем представља чињеница да су потребе за откупом товљеника много веће од онога што је Републичка дирекција за робне резерве овога пута купила. Само у Мачви и Срему фармери у оборима имају око 120.000 товљеника, а дневно се по 130 динара килограм испоручи између 800 и 1.200 комада. То, дакако, није довољно па је Унија пољопривредника из Сремске Митровице, у коју су укључени фармери из Мачве и Срема, упутила захтев министру финансија Душану Вујовићу да Влада Србије обезбеди нови интрвентни откуп.

У писму упућеном министру Вујовићу и Републичкој дирекцији за робне резерве фармери из Мачве и Срема указују на то да постоји реална потреба за откупом још најмање 10.000 товљеника. Они су, како наводе, спремни да товљенике испоруче по цени од 160 динара килограму и да новац чекају до 60 дана.

Молимо вас да, ако за то постоји могућност, обезбедите новац из текуће буyетске резерве за наредну годину за продужетак интервентног откупа товљеника преко Робних резерви за још најмање 10.000 комада јер је понуда за овај откуп од 5.000 комада, који је у току, десетострука већа и не даје никакав ефекат по питању стабилизације цене товљеника”, навео је у писму министру члан Извршног одбора Уније пољопривредника Сремске Митровице Златан Ђурић.

Љ. Малешевић

 

Прихватају и одложено плаћање

Пољопривредници су спремни да прихвате да им се товљеници плате на одложено, 60 дана од тренутка утовара, само да их не дају монополској прерађивачкој индустрији и увозничком лобију. На тај начин би одржали производњу и сачували и ово мало преосталог сточног фонда. Сточари Срема и Мачве, а вероватно и сви остали, надају се да ће надлежни изнаћи могућност да им помогну, с обзиром на то да је ситуација алармантна.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести