Штеде и сиромашни, али само за црне дане

Упркос тешкој економској сутуацији и општем паду стандарда, грађани Србије су успели да ове године штеде мало више него лане. Месечно се издвајало 4.200 динара,

 или 15 динара више него 2013, показује истраживање Ерсте банке.

Откуд пара за депозите у банкама када их, не сиромашнија већ просечна породица, нема ни да напуни потрошачку корпу? Јесмо ли чаробњаци или је у питању нешто друго? Тек, сви који се спремају да и у наредној години заштеде треба унапред да знају да ће камате бити мање. У већини банака ове године ће изостати трка у висини камата. Штавише, финансијске куће се плаше да би нека од већих банака могла искочити с веома ниском каматом и тако их бацити у непотребан трошак.

Што се тиче улога у банкама у Србији, они сада износе 8,5 милијарди евра и 40,2 милијарди динара, показују подаци НБС-а.О томе какве смо вештине примењивали да бисмо ове године штедели мало више заменик директора Републичког завода за статистику др Миладин Ковачевић каже:

– Требало би да знам нешто више о целом истраживању и узорку да бих могао да то коментаришем прецизно – наводи он. – На први поглед може се рећи да се у Србији дешава оно што и у целом свету: богати су све имућнији, а сиромашни имају све мање. У таквој ситуацији оном бољестојећем слоју није тешко да одвоји већи износ и стави у банку. Што се тиче људи који немају или имају мало, они се с муком труде да оставе на страну сваки динар или евро који могу. Плаше се да ће се у случају још мањих прихода наћи у готово безизлазној ситуацији па ће им уштеђевина макар мало помоћи.

Било да остављају новац на страну да им се нађе у невољи или да би увећали приходе, извесно је да ове године не могу очекивати камате ни као лане. О томе Малиша Ђукић с Београдске банкарске академије каже:

– Нема раста кредитне актвиности у Србији и зато банке нису заинтересоване за то да високим каматама привлаче штедише да положе депозите – објашњава наш саговорник. – Када оно што су узели на штедњу не успеју да пласирају, онда је то само непотребан трошак. А банке се труде да трошкове смање на минимум, а не да их повећавају. Сада је већина кућа уравнотежила кредитну активност с изворима, где спада и штедња, не би ту ништа битније да мењају у условима у којима се код нас послује.

Уобичајене камате за евре су 2010. године биле шест одсто за орочење на дванаест месеци. Отада се бележи пад.
– Већина банка ће ове године ићи са стопом од 1,5 одсто за улоге у еврима орочене на годину дана – каже директор Сектора за истраживање тржишта у Креди агрикол банци Рашко Томашевић. – Увек ће бити банака које ће искочити за пола процента, па и мало више, али ће их највише остати на поменутом нивоу.
Банкари се плаше да би нека од већих групација могла изаћи са стопом још нижом од тог процента и по. Тада би пословодству у другим банкама остало само да се нервирају што су понудили више и тако направили непотребан трошак.

У таквим условима богатији клијенти, они који су бар статистички подигли ниво штедње, могли би се окренути профитабилнијим улагањима. Рецимо, некретнинама, којима цена пада, а извесно је да после пада увек дође скок.

Д. Вујошевић

Разбили улоге

Има ли у Србији веома великих улога? Одговор на то питање је тешко дати. Држава гарантује за суме до 50.000 евра по рачуну у једној банци. За већину штедиша и половина те суме је пусти сан. Што се тиче оних који имају више, они су улоге расподелили по 50.000 у сваку банку. С обзиром на то да у Србији послује 29 банака, може се на сигурно сместити готово милион и по евра. Већину штедиша не муче те муке: код нас је највише улога од неколико хиљада евра.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести