Странцима остају субвенције за ИТ

Савет за економски развој донео је препоруку да се доделе подстицајна средства за улагања шест компанија, међу којима је и компанија „Ендава” из Београда, која ће у наредних

неколико година уложити 4,3 милиона евра и запослити 324 радника на неодређено време. Тако није услишен захтев који је стигао из „Војвођанског ИКТ кластера” да се одустане од субвенционисања те стране компаније.

Како је саопштено из Министарства привреде, на основу те укупне инвестиције, компанија „Ендава” би могла остварити право на подстицајна средства од око 1,62 милион евра. „Имајући у виду мање инвестиционе капацитете домаћих компанија, смањени су критеријуми за давање подстицајних средстава у погледу висине инвестиција и броја новоотворених радних места да би и компаније из Србије могле конкурисати и добити подстицаје за своје пројекте”, пише у саопштењу. Министарство привреде је позвало све компаније да аплицирају за подстицајна средства државе јер им је то омогућено Законом о улагањима који је изједначио домаће и стране компаније.

Представници „Војвођанског  ИКТ кластера” затражили су прошле недеље од Света за економски развој да одустане од давање субвенција  страним ИТ компанијама.

Директор „Војвођанског ИКТ кластера” Милан Шолаја не спори да је реч о успешној, познатој и поштовања вредној компанији, али тврди да просто држава не може из републичке касе финансирати запошљавање у сектору у којем не може направити ниједно ново радно место.

– Ова или било која друга ИТ компанија може само преузимати људе који већ негде раде јер број дипломаца који стижу с факултета ни изблиза није довољан за потребе ИТ сектора. У Србији нема незапослених ИТ стручњака на Бироу рада. Таква одлука долази у тренутку када је Влада Србије формирала министарски тим за ИТ, који већ неко време води интензивне разговоре с представницима ИТ заједнице о томе како можемо напред – тврди Шолаја.

Он скреће пажњу и на то да странде директне инвестиције немају увек исте ефекте у различитим секторима, а у сектору софтверске индустрије су ти ефекти катастрофални ако су страни инвеститори вођени само искоришћавањем домаћих људских ресурса.

Компанија „Ендава” из Београда обавља делатности рачунарског програмирања и део је „Ендава групе” из Велике Британије која има више од 2.800 стално запослених на 14 локација у Енглеској, САД, Немачкој, Румунији, Молдавији, Македонији, Колумбији и Србији.

Е. Дн.

 

Дуално образовање

Посебним програмима подршке у оквиру Године предузетништва, подржава се искључиво развој домаћих малих и средњих предузећа и ИТ компанија, тврде у Министарству привреде

„Будићи да је Министарство привреде у фази израде плана и програма Године предузетништва за 2017, у којој се свакако планира секторски приступ, како за прехрамбену и дрвну индустрију, тако и за ИТ сектор, отворени смо за дијалог и подршку свакој доброј иницијативи у циљу унапређења инвестиција и стварања нових радних места”, наводи се у саопштењу. Додаје се и да је Влада Србије, свесна недостатка кадрова у том сектору, усмерила своје активности на јачање кадровског потенцијала кроз увођење дуалног образовања, не само у средњим школама већ и у високообразовним установама, и да настоји да анимира и максимално укључи целу академску заједницу у тај процес да би тај проблем био превазиђен што пре.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести