Струја поскупљује 15 одсто највероватније у мају

Ако Србија буде поштовала оно на шта се обавезала Међународном монетарном фонду, струја ће бити скупља од 1. априла. Наиме, стални представник ММФ-а у Србији Дехенг Ким, рекао је да је новим

аранжманом „из предострожности” Влада преузела обавезу да од 1. априла повећа цену струје 15 одсто те да је с представницима Владе договорено да ће се од наредне године размотрити њено даље повећање. Међутим, на основу наших закона, поскупљење струје не би могло уследити у априлу јер је за промену потребно 30 дана, па би вишу цену струје требало очекивати од маја.

ММФ не каже да ли нова цена треба да стигне кроз просто поскупљење или преко увођења акцизе и то ће морати да преломи Влада Србије.

Министар финансија Душан Вујовић потврдио је да ће после грејне сезоне струја поскупети 15 одсто, и то двојако. Пола поскупљења  ће ићи преко акциза, а пола кроз редовно поскупљење.

Треба рећи да најаве поскупљења струје нису новина, у јавности се говорило и о различитим процентима и начинима на који би се то могло урадити, а било је речи и о промени тарифиног система. Међутим, остало је на томе и цена киловата иста је од августа 2013. године. Тада је струја у Србији последњи пут поскупела, и то 10,9 одсто за домаћинства, а просечна цена киловата је око пет динара. Уз евентуално повећање цене киловата, у проценту који се најаваљује – око 15 одсто – за просечну потрошњу струје од око 500 киловата рачун би порастао више од 500 динара.

До када ће струјомери мерити садашњу цену, видеће се, али је сигурно да ће ускоро киловат бити скупљи. Ипак, да би до промене цене струје дошло, потребно је неколико корака, од којих, за сада, није направљен ни први – односно из „Електропривреде Србије” Агенцији за енергетику није упућен захтев за промену цене киловата, што у АЕРС-у потврђују. То би требало да значи да струја не може поскупети 1. априла јер промена цене може ступити на снагу 30 дана по објављивању ценовника ЕПС-а и сагласности АЕРС-а. Чак и када би ЕПС сада упутио захтев, потребно је да се он анализира и да АЕРС да сагласност, што не може бити урађено за дан. И да може, опет поскупљење, уколико се поштују прописи, не би могло ступити на снагу 1. априла.

И тако, на питање да ли ће струја у Србији бити скупља, од када и колико, мало ко зна тачан одговор, а тешко је добити и одговор на питање да ли ће, уз евентуално поскупљење киловата, почети и наплата намета који се до сада на електричну енергију није обрачунавао – акцизе. Да је увођење акциза на струју могуће у јавности се почело говорити тек пре неколико дана, а на основу писма о намерама упућеног ММФ-у, у којем се Влада Србије обавезала на то да ће струја поскупети од 1. априла, и то 15 одсто, од чега би део био повећање цене киловата, а други део износ уведене акцизе.

О евентуалном увођењу акциза на струју премијер Србије Александар Вучић каже да ће се разговарати, али тек кад се реши проблем „Железаре Смедерево”. Ипак, он је нагласио да Србија има убедљиво најјефтинију струју у Европи и да су цене до 30 одсто ниже. Занимљиво је да министар рударства и енергетике Александар Антић каже да увођење акциза на струју није добар корак, да то министарство није носилац било какве иницијативе за увођење те акцизе те да он не верује да постоје озбиљни планови да се она уведе.

Д. Млађеновић

 

Увођење акцизе на леру

Како сада ствари стоје, поскупљење струје следи, а преостаје да се види кад, колико и шта ће бити садржано у цени. На основу онога што је премијер Србије рекао о увођењу акцизе на струју, на то ће се још чекати па је могуће да ће цена киловата бити додатно повећана када и та дажбина буде део његове цене.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести