Струја скупља тек од јуна и то мање од 15 одсто?

Прича око евентуалног поскупљења електричне енергије, покренута прошлог месеца; потпуно је стала, а по ономе што је изјавио премијер Србије Алекснадр Вучић, чак и ако би до тога дошло, могуће је да проценат повећања буде мањи.

Да је тако нешто могуће Вучић је рекао истакавши да је у првом тромесечју дефицит био мањи него што се очекивало, што је темељ за очекивања да би се с Међународним монетарним фондом могао  договорити мањи проценат поскупљења струје. 

Да подсетимо, половном прошлог месеца почело је да се говори о повећању цене струје, уз најаву да би киловат могао бити скупљи за 15 одсто, а рачуни већи за потрошњу у априлу. Међутим, већ на старту се знало да, уколико се поштују важећи закони у Србији, поскупљења неће бити од овог месеца. Разлог је што је за промену цене потребно да прође 30 дана од објављивања у “Службеном гласнику”, па је било недовољно времена да промена уследи на почетку овог месеца. Тада је касно објављивање евентуланог поскупљења, које је договорено с ММФ-ом и подразумева киловат скупљи за15 процената, образложено потребом да се потписани споразум усвоји. Како је речено, уз поскупљење киловата, део повећања цене струје била би и акциза на струју, која сада не постоји.

Међутим, поскупљења струје није било, а како сада стоје ствари, и неће, бар не од 1. маја, јер опет нема довољно времена да се промена цене објави. Уз то, како смо сазнали у Агенцији за енергетику, из Електропривреде Србије још увек није прослеђен захтев за поскупљење струје, што је први корак који се мора направити. Тек кад ЕПС проследи захтев, АЕРС га анализира и даје сагласност, а потом се промена цене званично објављује и почиње да се примењује после 30 дана.

Када ће захтев бити упућен сада је тешко рећи, али у АЕРС-у су раније истакли да за његову обраду  не треба пуно времена, јер се подаци из ЕПС-а редовно добијају и анализирају. Уз то, из овог регулаторног тела је истакнуто и да је важно шта ће у захтеву за повећање струје из ЕПС-а, кад и ако буде био упућен, писати, јер се цена струје може повећати ако су трошкови оправдани. Будући да то још није учињено, промену цене струје не треба очекивати ни од наредног месеца, а да ли ће и када почети да се обрачунава акциза на струју не може се поудзадно рећи.

Дакле, потрошња струје и даље ће се наплаћивати по ценама које важе од агуста 2013. године. Тада је електрична енергија поскупела за 10,9 одсто и просечна цена киловата коју плаћају домаћинства износи 6,1 динар, без ПДВ-а. Уз месечну потрошњу струје од око 500 киловата рачун ће и даље бити око 3.000 динара.

Д. Млађеновић
 

Намет којег сада нема

У Србији се акциза плаћа за нафтне деривате, дуван, алкохолна пића и кафу. На струју се не наплаћује, а на рачуну се, уз трошкове за потрошену електричну енергију, те обрачунску снагу, трошак јавног снабдевача и накнаду за обновљиве изворе енергије, обрачунава порез на додату вредност од 20 одсто. Акциза на струју, по најавама министра финансија Душана Вујовића, неће бити изражена у процентима већ ће износ бити фиксан – 50 пара по киловату. Уколико то буде усвојено, износ акцизе коју ће домаћинство плаћати мењао би се у зависности од броја потрошених киловата, а новац од акциза сливао би се у буyет Србије.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести